Egyre többeknél növeli az elhízás a rák kockázatát

A brit rákkutató szervezet (Cancer Research UK) adatai szerint a vastagbélrák, a veserák, a petefészekrák és a májrák okai között az országban már gyakrabban szerepel az elhízás, mint a dohányzás. A szervezet hangsúlyozta, hogy nem akarja a dohányzás okozta rákkockázatot az elhízás okozta rákkockázathoz hasonlítani, és kiemelte, hogy mindkettő növeli a rák kialakulásának veszélyét.

Számításaik szerint sok millió embernél nőtt meg a daganatos betegség kialakulásának kockázata a túlsúlyuk miatt. Jelenleg a briteknél még mindig a dohányzás szerepel az első helyen a megelőzhető rákok okozóinak listáján, de az elhízás már a második. Viszont míg a dohányosok száma csökken, az elhízottak száma egyre jobban nő – figyelmeztettek a szakértők emlékeztetve arra, hogy a brit felnőtt lakosság harmada elhízott.

A statisztikák szerint az Egyesült Királyságban a felnőttek között 13,4 millió a nem dohányzó, de elhízott, 6,3 millióan dohányoznak, de nincsenek elhízva, és 1,5 millió a dohányzó és elhízott – ismertette az MTI által idézett BBC News. Az elhízás és a daganatos betegségek kialakulása közötti kapcsolatot már alaposan feltárták a kutatások, de a háttérben álló biológiai mechanizmust a tudósoknak még nem sikerült teljesen megismerniük.

A zsírsejtek extra hormonokat és növekedési faktorokat hoznak létre, ezért a testben lévő sejtek gyorsabban osztódnak, ez növeli a rákos sejtek kialakulásának kockázatát. A szakértők hangsúlyozzák, hogy a túlsúly vagy az elhízás nem jelenti azt, hogy az ember biztosan daganatos beteg lesz, ugyanakkor növeli a daganatos betegség kockázatát, ami annál magasabb, minél nagyobb mértékű a túlsúly, valamint minél hosszabb a túlsúly vagy elhízás időtartama. (A daganatos betegségek mellett az elhízás számos más betegség rizikóját is emeli.)

Linda Bauld, a brit rákkutató betegségmegelőzési szakértője hangsúlyozta, hogy a kormánynak többet kell tennie a súlyos probléma megoldására. „Miközben tisztában vagyunk a dohányzással kapcsolatos egészségügyi kockázatokkal, az elhízás elleni küzdelemért kevesebb erőfeszítést tettek, pedig az most már az is a rák egyik fő kockázati tényezője” – mutatott rá a Brit Orvosi Szövetség közleménye.

Cimkék ,

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top