Emlődaganatos betegként érdemes még letenni a cigarettát?

Az emlőrák kialakulásában jelenlegi ismereteink szerint a dohányzásnak nincs közvetlen ok-okozati kiváltó szerepe (számos más daganattípusban viszont van). Azonban ettől még nagyon sokat ront önmaga életkilátásain az, aki egy emlőrákos diagnózist követően is dohányzik.

Egy daganatos diagnózis kétféle reakciót vált ki az emberekből: vannak, akik a trauma miatt elhatározzák, hogy azonnal felhagynak káros szenvedélyükkel, mások úgy gondolják, „már úgyis mindegy”. Le kell szögezni: ugyan kétségtelenül jobb lett volna előbb, de a cigarettát nem hiábavaló letenni a rák kialakulása után sem, mert ez előnyös lehet a daganatellenes kezelések szempontjából is.

A méreganyagokat kiválasztó vesékre és a húgyhólyagra közvetlen károsító hatást fejtenek ki a dohányfüstben lévő méreganyagok (rossz vesefunkciós értékek akadályai lehetnek a daganatellenes kezeléseknek is). A dohányzás a nyálkahártya szárítása és a vér oxigénellátó képességének romlása miatt növeli a műtéti altatás, illetve az operációval összefüggő mellékhatások kockázatát, az aneszteziológusok ezért az operáció előtt még az egyébként cigarettázóktól is azt kérik, függesszék fel a dohányzást. A dohányzás megterhelő a tüdő, a szív és az egész szervezet számára, ezért rontja az általános állapotot, az állóképességet, a terhelhetőséget, felerősítheti az onkológiai mellékhatásokat (például a fáradékonyságot, a vérszegénységből eredő légszomjat, a szájban kialakuló nyálkahártya problémákat). Ezek akadályai lehetnek az optimális onkológiai kezelési ütemterv végigvitelének is, ezáltal negatívan hatnak az életkilátásokra. Az oxigénhiányos állapot (hipoxia) csökkentheti a sugárkezelések hatásosságát is. Az oxigénhiány a ráksejtek szaporodási ciklusának megváltozásán keresztül egyes onkológiai gyógyszeres terápiák eredményességét is ronthatja.

A cigaretta letételének pozitív hozadéka már néhány hét, egy-két hónap alatt érződhet: a vér oxigénszintjének javulásával enyhülhet a fáradékonyság, mérséklődhet a köhögés, a harákolás, fél-egy év leforgása alatt az infarktus kockázata is megfeleződik. A tüdőgondozókban országszerte tudnak abban segíteni, hogyan lehet bekapcsolódni orvosilag támogatott leszoktató programba, erről az ingyenesen hívható (0680) 44-20-44 telefonszámon is információ kérhető.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top