Érdekképviselet urológiai daganatos betegeknek

Nem új egyesületet hoztak létre az érintett betegtársak, hanem a már működő és számos országos aktivitásban eddig is szerepet vállaló Gyógyulj Velünk Egyesület önálló tagozataként fogják össze a jövőben a prosztatarákkal, a veserákkal, a hererákkal és a hólyagdaganattal kezelt betegek érdekképviseletét. Elsődleges cél, hogy növeljék az érintett betegek informáltságát és tudatosságát, másrészt minden fórumon és szinten képviseljék a betegek és családjaik érdekeit, hogy lakóhelyétől függetlenül minden érintett uroonkológiai beteg hozzájusson az elérhető legkorszerűbb kezelésekhez. A tagozat az egészségesekért – magukat annak gondolókért – is felelősséget érez, ezért a szűrővizsgálatok népszerűsítéséért is ki fognak állni.

Eredetileg emésztőszervi daganatos betegek hívták életre a Gyógyulj Velünk Egyesületet, hogy egyrészt betegségspecifikus programokat és támogató csoportot szervezzenek, másrészt fellépjenek a betegek érdekeiért.

Gyógyulj Velünk EgyesületA Gyógyulj Velünk Egyesület elmúlt két éves tevékenységének számos eredménye felvonultatható: a civil szervezet éppúgy kiállt a vastagbélrákos betegek onkológiai célzott kezelésének korábban tervezett szűkítési kísérlete ellen, ahogyan fellépett például az egyedi méltányossági eljárások méltánytalansága ellen is, s országos médiakampánnyal hozzájárult ahhoz, hogy a vastagbélrákos és végbéldaganatos betegek egyenlő esélyekkel juthassanak hozzá az Európában alkalmazott legújabb célzott kezelésekhez is. Emellett számos sajtóközlemény és nyilatkozat, a vastagbélszűrések érdekében történt médiaaktivitás és lobbi, parlamenti sajtótájékoztató, valamint egy sor, a betegeknek szervezett tudományos-ismeretterjesztő előadás, klubtalálkozó, onkológiai centrumokkal való kapcsolatfelvétel fémjelzi a szervezet munkáját. Mindezeknek eredménye az is, hogy az emésztőszervi daganatos betegek mellett más betegekben is felmerült az igény arra, hogy egy támogató, de a konfliktusoktól sem visszariadó csoport szerveződjön meg a betegtársakból. Ezért az egyesület módosította az alapszabályát, ezzel kiterjesztette tevékenységét, s megalakult az urológiai tagozat.

Felelősség egymásért

Dr. Bőde Imre– Nagyobb esély van eredményeket elérni, ha az érintett urológiai betegek nem önállóan kezdenek civil szervezet építésébe, hanem egy már meglévő, ismert és elismert betegszervezet berkeiben kezdenek dolgozni, amelynek a céljaival, eddigi tevékenységével azonosulni tudnak – értékelte a Gyógyulj Velünk Egyesület urológiai tagozatának megalakítását dr. Bőde Imre, a fővárosi Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház urológus-klinikai onkológus szakorvosa, aki elvállalta, hogy orvosszakmai háttértámogatást biztosít a betegek számára.

Bőde Imre rámutatott, az idejében felfedezett urológiai betegségek esetén ma már reális az esélye a teljes gyógyulásnak, illetve ha erre nincs lehetőség, a minőségi élet meghosszabbításának. A hererák nagyrészt gyógyítható, de még egy áttétes, de gyógyszerrel kordában tartható prosztatarák esetében sem irreális akár évtizedes túlélésről beszélni. A hólyagdaganatok és veserák terápiájában is nagy előrelépések történtek. Mindez azt jelenti: sok beteg tervezhet hosszú távra, ezért felértékelődik mindannak az információs, életmódbeli és közösségi háttértámogatásnak a szerepe, amit egy betegszervezet tud nyújtani a betegséggel együtt élőknek. S a betegek felelőssége is felerősödik abban, hogy a saját példájuk nyomán segítsenek a szűrővizsgálatok népszerűsítésében, azok elérhetőségének javításában, hogy minél nagyobb legyen a korai stádiumban felfedezett betegségek aránya, s minél nagyobb lehessen a teljes gyógyulási arány.

Együttműködés a közös célokért

Az urológiai daganatok többsége férfiakat érint. Az évi közel négyezer prosztata és hatszáz hererák eset mellett a három és fél ezer hólyagdaganatos beteg többsége is férfi, a háromezer új vesesejtes daganatnál is nagyobb a férfiak aránya. Mindez betegszervezeti oldalról nehézséget hordoz, mert általános tapasztalat, hogy a nőket könnyebb mozgósítani, mint a férfiakat (az egyesület ugyanakkor a hozzátartozókra is számít). Mindenesetre több beteg jelezte már, hogy kész aktívan részt venni a szervezésben, s bizakodásra ad okot az is, hogy a Gyógyulj Velünk Egyesület elnökségét is – nem tudatosan, hanem mert így alakult – a kezdetek óta férfibetegek menedzselik.

Dr. Balogh Pál– Enyhe vizelési panaszok miatt kerültem urológiai kontrollra, s az évről-évre növekvő PSA tumormarker szintje 2010-ben ért el olyan kritikus értéket, ami már szemet szúrt egy szakorvosnak, s mintavételre küldött, amely azt jelezte: rosszindulatú daganat indult el a prosztatában – emlékezik vissza dr. Balogh Pál, aki egyike azon betegeknek, akik szerepet vállalnak az urológiai tagozat kiépítésében. Betegségével összefüggésben annyit mondott az orvosoknak: bombabiztos megoldást szeretne, ezért bár több alternatíva is felmerült, a radikális műtét mellett döntött, így egy négy- órás laparoszkópos műtéttel eltávolították a teljes prosztatáját. Mivel áttét nem igazolódott, más onkológiai kezelésre nem volt szükség. Komoly panasza nem maradt vissza, a rendszeres kontrollokon a PSA szintje évek óta a nullához közelít.

A 73 éves Balogh Pál civil szakmája közlekedésmérnök, városfejlesztési felelősként részt vett önkormányzati munkában, s egy lakóközösségi egyesület révén rálátása van a civil szervezetek működésére is.

– Bízom benne, hogy az egyesületnek erős pillérévé válik az urológiai tagozat is. Azon leszünk, hogy minél több betegtársunk a kezelési és lakóhelyétől függetlenül érdemesnek érezze csatlakozni, s részt vegyen a programjainkon. Egy betegszervezet erejét azok adják, akiket képvisel, s minél többen vagyunk, annál nagyobb eséllyel tudunk kiállni önmagunkért és egymásért – fogalmazott Balogh Pál.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top