Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét

2020. január 20. és 26. között rendezik meg az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet, amelynek keretében Magyarországon az immáron nemcsak hazai, hanem 2017 óta nemzetközi keretek között is működő Mályvavirág Alapítvány országos kampányt hirdet a méhnyakrák-prevenció fontosságának hangsúlyozására.

A kampány célja ezúttal is az, hogy nők és férfiak egyaránt minél szélesebb körben jussanak a lehető legtöbb információhoz a méhnyakrák kialakulásában szerepet játszó humán papilloma vírusról (HPV), méhnyakrákról, a megelőzési, valamint a kezelési és utókezelési lehetőségekről.

Az alapítvány idén a települések programjai mellett az online figyelemfelhívást választotta a kampány fő eszközének. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a közösségi médiában gyakran teljesen felesleges információkat osztanak meg az emberek egymással, miközben az igazán fontos – sokszor életbevágó – dolgokra nem hívják fel egymás figyelmét. Ennek részben az a magyarázata, hogy bizonyos témákról – mint például az egyes betegségekről – kellemetlennek tartják beszélni, vagy nem rendelkeznek elegendő információval.

Fontos, amit megosztasz?/! #dumahelyett – tudj meg többet!

A Mályvavirág Alapítvány ezzel az üzenettel szeretne ösztönözni mindenkit, akinek életében bármilyen szinten jelen van a közösségi média, hogy üres tartalmak mellett – vagy inkább helyett – igyekezzen ismerőseivel olyan témákról is beszélgetni, olyan gondolatokat is megosztani, amelyek talán nem szórakoztatóak, de rendkívüli súllyal bírnak.

A tájékoztatás a megelőzés egyik legfontosabb eszköze. A kezdeményezést azzal indokolják, minél többet beszélünk valamiről, annál alaposabban beépül a mindennapi életünkbe. Az emlőrák mellett ugyanis a méhnyakrák a nőket érintő egyik leggyakoribb daganattípus, amely még a rákmegelőző állapotban kiszűrhető. Rendszeres szűréssel és a HPV elleni védőoltással közel 100%-ban megelőzhető lenne a betegség kialakulása. Ennek ellenére Magyarországon még mindig évente kb. 1200 új megbetegedést diagnosztizálnak, és közel ötszáz nőt veszítünk el méhnyakrák miatt. Sajnos azonban a nők kisebb részéről mondható csak el, hogy időt és figyelmet szentel a rendszeres szűrésnek. Szűrést ma már a nőgyógyászok mellett védőnők is végeznek.

A méhnyakrák kialakulásáért a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai felelősek. A vírus meglehetősen gyakori, a szexuális életet élő nők közel 80 százaléka és a férfiak fele legalább egyszer megfertőződik vele élete során. A legtöbb esetben a fertőzés gyorsan és viszonylag tünetmentesen elmúlik, ha azonban évekig fennáll, abból daganat alakulhat ki. A rendszeres szűrővizsgálatok azért is kiemelten fontosak, mert minél korábbi stádiumban ismerik fel a betegséget, annál jobbak a gyógyulás esélyei. Az éves szűrés mellett a megelőzés másik nagyon fontos pillére a védőoltás, ami megakadályozza, hogy tartós HPV fertőzés alakuljon ki a szervezetben. Ma már nemcsak tizenéves lányoknak, hanem felnőtt nőknek is ajánlott, abban az esetben is, ha korábban volt HPV fertőzése. A védőoltást a fiúknak is érdemes megfontolni, mert náluk is okozhat betegséget a HPV. A Mályvavirág Alapítvány elkötelezetten dolgozik azon, hogy a 12 éves fiúk is térítésmentesen, a szülő és a gyermek közös döntése alapján megkaphassák a HPV védőoltást.

Az Alapítvány támogatásával a csatlakozott „Mályvavirág Nagykövetek” országszerte közel 150 településen várják az érdeklődőket a témához kapcsolódó ismeretterjesztő előadásokkal, rendezvényekkel, mégpedig azzal a céllal, hogy ebben az egy hétben sokkal intenzívebben kerüljenek a figyelem középpontjába a méhnyakrák, a HPV és a betegséghez kapcsolódó megelőzési lehetőségek. Az előadások mellett több helyszínen sor kerül a már hagyománnyá vált gyöngyfűzésre is. Gyöngyökből karkötőket fűznek, melyeket idén is a települések kórházainak nőgyógyászati osztályaira juttatnak el, a méhnyakrák-műtétre váró vagy az ezen átesett, gyógyuló érintetteknek, azzal az üzenettel: nincsenek egyedül.

A Mályvavirág Alapítvány 2013 májusában azzal a céllal alakult, hogy egyszer el lehessen érni: Magyarországon egyetlen nőt sem veszítünk el a méhnyakrák miatt. 2015 óta dolgoznak a nőgyógyászati daganattal, azaz petefészekrákkal, méhtestrákkal, szeméremtest- és hüvelyrákkal érintettekért is.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top