Ezrek énekelték együtt a rákban elhunyt fiú dalát

Több mint ötezren gyűltek össze egy amerikai kisvárosban, hogy egy nagyszerű fiú tiszteletére énekeljenek együtt. A fiút, akire 18. születésnapján alig pár napja, Minnesotában egy bevásárlóközpontnyi ember emlékezett, Zach Sobiechnek hívták. A jókedvű és kedves srác tavaly egy szempillantás alatt vált világhírűvé, azután, hogy megjelent Clouds című szerzeménye, amit barátainak és családjának írt búcsúzóul…

A 17 éves Zach már a dal megírásakor tudta, hogy meg fog halni: három évvel korábban, alig 14 évesen diagnosztizálták nála az orvosok a csontrák egy ritka és súlyos változatát, ami kifejezetten gyerekeket támad meg. Zach a diagnózist követően – amellett, hogy rendszeresen járt a kezelésekre – zenélni kezdett és megalapította a Firm Handshake nevű zenekart. Mint elmondta azért, mert miután megtudta, hogy beteg, a zenében talált megnyugvást.

Amint a Hír24 összefoglalójában áll, a kamasz a diagnózis után legalább 10 műtéten és kétszer ennyi kemoterápián vett részt, ennek ellenére mindig mosolygós, aktív és inspiráló maradt. Egy vele készült interjúban azt nyilatkozta: „Az én helyzetemben az embernek nincs ideje dühösnek vagy csalódottnak lenni. Mindig meg kell találni a legjobbat az adott napban és úgy kell élni, hogy magamat és másokat is boldoggá tegyek, mert nincs már sok időm.”

Zach végül nem érte meg a 18. születésnapját, azt viszont igen, hogy szerzeményéből, a Cloudsból világra szóló sláger legyen.

2013. május 20-án halt meg szerető családja és barátai körében, és bár ő távozott, az emléke, az öröksége és a szelleme a mai napig is él. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy december elején, a fiú születésnapján Minnesotában, a helyi bevásárlóközpontban több mint ötezer ember gyűlt össze, hogy együtt énekeljék a saját dalát Zach tiszteletére.

Kapcsolódó cikkek:
Rákos gyerekek: a legkisebbek is taníthatnak küzdelemre
Rákos gyerekek az onkológián: nem éveket, életet!

Top