A betegnek is fel kell készülni a daganatműtétre! De hogyan?

Ahogyan a maratoni futó is edz a versenyre, úgy egy sebészeti műtétre is fontos, hogy a beteg minél alaposabban felkészüljön. A Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján októberben elindult az úgynevezett prehabilitációs program első üteme, amelynek célja, hogy a páciens minél felkészültebben, minél jobb fizikai, tápláltsági és mentális állapotban várja a műtétet, hiszen ez hozzájárul többek között a gyorsabb felépüléshez és a szövődmények csökkenéséhez is.

A nagy műtétek végzése során a betegek az őket ért stressz miatt jelentős szövődménykockázatnak vannak kitéve. Az, hogy a páciens rossz hírt kap (daganata van, meg fogják operálni), az otthon biztonságából ismeretlen kórházi környezetbe kerül, lesz egy sebe, ami fájdalommal jár, és néhány napon keresztül nem ehet – ezek mind-mind stressztényezők, sorolja dr. Bánky Balázs, a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának egyetemi adjunktusa.

Amint az a Semmelweis Egyetem összefoglalójából kiderül, a prehabilitáció és ezzel együtt a műtétet megelőző 4-6 hetes felkészülési időszak szerepének fontossága néhány éve terjedt el Nyugat-Európában, illetve néhány észak-amerikai intézményben. A program azon alapul, hogy a korszerű műtéttechnikán túl az operáció kimenetele a beteg általános fizikai, tápláltsági és pszichés előkészítésével lényegesen javítható.

A programnak köszönhetően a beteg aktív résztvevője lesz a felkészülési időszaknak és a terápiás tervnek. Nem egy több hetes várakozási idő vár tehát rá a műtét előtt, hanem egy feladatokkal, rendszeres orvosi-, szakdolgozói kontrollal kiegészített felkészülési időszak. Ezáltal ő is tudatosan tesz az állapotának javulásáért és a minél gyorsabb felépülésért, ami reményeink szerint minden életminőségi mutatóban megnyilvánul majd – részletezi dr. Fülöp András tanársegéd.

Nagyon fontos része a prehabilitációnak az életmódváltás. A rendszeres és felügyelt mozgás, a diétás tanácsadás, relaxációs gyakorlatok, pszichés tréning, valamint olyan életmódbeli változtatások, mint a dohányzás vagy az alkohol elhagyása.

A prehabilitáció három fő pillérből áll. A fizikai felkészítés (edzés) részeként gyógytornászok segítségével a műtét szempontjából meghatározó izomcsoportokat erősítik, például hasi műtét előtt a légzőizmokat, emellett a beteg állóképességét is növelik napi rendszeres mozgás által. Ezt követi a táplálásterápia: előzetesen minden beteg részt vesz egy dietetikai állapotfelmérésen, elemzik a táplálkozási szokásait, testösszetételét, és célzottan dietetikai oktatást kap.

A harmadik, talán legfontosabb programelem a pszichés támogatás: daganatos betegeknél különösen nagy jelentősége van felmérni a depresszió, szorongás mértékét, és pszichológus bevonásával szükség esetén lelkileg támogatni a pácienst.

A Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán első körben a vastagbéldaganatban szenvedő pácienseket vonják be a programba. Mint ahogyan dr. Bánky Balázs a klinika Coloproctologiai Munkacsoportjának vezetője mondja, Magyarországon évente mintegy 10 ezer új vastagbéldaganatot diagnosztizálnak, közülük a klinikán évente közel 5-600 érintettet operálnak meg, ám a tervek szerint a jövőben a klinika összes nagy kockázatú műtétes betegét bevonják majd a prehabilitációs programba.

A teljes cikk ide kattintva olvasható el.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top