Gyógytorna és jóga: mindennapi segítség a betegúton

Minden daganatos betegnek hasznára válik a gyógytorna, a jóga pedig segíthet a mindennapok feszültségeinek oldásában – hangzott el a Daganatos Betegek Napján, ahol ki is próbálhatták a résztvevők az egyes foglalkozásokat.

Legyen az műtét vagy sugárkezelés, már egy daganatellenes beavatkozás előtt érdemes találkozni gyógytornásszal és konzultálni arról, mit tehet a beteg önmaga javulása, a gyorsabb felépülés és lábadozás érdekében. Már az operáció vagy a besugárzások előtt érdemes megkezdeni a gyakorlást, hogy amint a beteg állapota megengedi, akár már a kórházi ágyon is elkezdhesse a gyógytornát, ezzel a rehabilitációt. Legyen szó mellrák vagy prosztatarák műtétjéről, nagyon sok múlhat azon, hogy a későbbiekben milyen panaszokkal, milyen szövődményekkel kell szembenéznie a betegnek, például milyen lesz a karjának a mozgástartománya vagy milyen gyorsan sikerül úrrá lenni esetleges vizelettartási problémákon.

A szakszerű gyógytorna megtanulásának és a gyógytorna rendszeres gyakorlásának üzenetét is hangsúlyozták a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság XII. Kongresszusának részeként megrendezett Daganatos Betegek Napján. A gyógytorna mellett napirendre került a jóga is, amely a légzőgyakorlatokkal, a koncentrációképesség javításával, a feszültségcsökkentés tudatos technikáinak megtanításával képes segíteni a mindennapok szorongásainak csökkentésével, képes javítani a kedélyállapoton, az alvás minőségén is. A rendezvényen résztvevőknek az előadásokon túl alkalmuk nyílt bevezető gyakorlati gyógytorna és jóga foglalkozáson is részt venni.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top