"/>

H1N1 influenza: rizikócsoportban a rákbetegek

A daganatos betegek is benne vannak a rizikócsoportban, akiknek veszélyeztetettségük miatt az állam már első körben ingyenesen biztosítja a H1N1 influenzavírus elleni oltóanyagot, hasonlóan a szív- és érrendszeri betegekhez, az idős emberekhez vagy a kiemelten veszélyeztetett munkakörben ” például az egészségügyben ” dolgozókhoz. A magyarázat: úgy vélik, hogy a más betegségek miatt legyengült immunrendszerű embereknél nemcsak a fertőzésveszély nagyobb, hanem az influenzavírus miatti szövődmények kockázata is.

Miközben 2009 októberében elkezdődött a H1N1 vírus elleni oltóanyagok kiszállítása és beadása, világszerte folyamatosan figyelik a járvány terjedését és az oltóanyagok hatását, mivel a betegség természetével kapcsolatban rendre jelennek meg új információk.

Az új influenza első hazai halálos áldozatáról még júniusban érkezett hír: egy 41 éves szív- és tüdőbeteg férfi az influenza nyomán kialakult tüdőgyulladásba halt bele. A második áldozat nála is fiatalabb volt, ráadásul teljesen egészséges: a Tolna megyei fiatalember úgy lett egy súlyos szövődmény, a vérzéses tüdőgyulladás áldozata, hogy esetében nem is gyanakodtak a H1N1 jelenlétére, arra csak a kórszövettani vizsgálat világított rá. A harmadik magyar áldozat pedig október elején egy 33 éves, előrehaladott emlőrákos fiatalasszony volt, akinek a szervezetében szintén kimutatták a vírus jelenlétét, még ha kérdéses is az, hogy a végzetes kimenetelhez melyik tényező mennyiben járult hozzá.

A teljes képhez ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy vélhetően már eddig az időpontig is több százan voltak, akik elkapták az új influenzát, majd – mint a korábbi években – meg is gyógyultak belőle. Alapjában véve ugyanis a klinikai tünetek alapján nem lehet megkülönböztetni a H1N1 által okozott panaszokat a szezonális influenza által kiváltott tünetektől, mint amilyen a magas láz, az elesettség, az izomfájdalom, olykor hasmenés.

Ebben az évben két típusú oltóanyag került forgalomba. Az egyikből 1,3 millió ampulla készült, ez a „szokásos” szezonális influenzavírus ellen hat, korábbi években is hasonló nagyságrendben gyártották le. A másik oltóanyag az új, úgynevezett pandémiás (világjárványt okozó) vírus elleni vakcina, amelyből 6 millió oltóanyag készül, ebből 4 milliót hoznak ingyenesen forgalomba. A szakmai ajánlás szerint a két vakcina – különböző testtájakon – akár egy időben is beadható, hatását 2 hét alatt fejti ki.

Az új influenzával összefüggésben számos vélekedés és tévhit is kering a köztudatban, ezért a tisztiorvosi szolgálat összegyűjtötte és megválaszolta a leggyakrabban elhangzó kérdéseket, ezeket változatlan formában közöljük.

Kérdések és válaszok a H1N1 influenzavírusról és a védőoltásról

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top