Milyen védőoltásokat javasolnak emlődaganatos betegeknek?

védőoltás

A döntő kérdés: az adott védőoltásnak nagyobb-e a kockázata vagy annak a betegségnek, amelyet védőoltás hiányában elkaphat a beteg?

Válasz minden esetben személyre és szituációra szabottan adható. Az emlődaganatok ellen alkalmazott kezeléseknek egyik gyakori mellékhatása a fehérvérsejtszám csökkenésével járó, ezáltal a fertőző betegségekre való fogékonyságot növelő neutropénia. Az onkológiai kezelések idején tehát különösen fontos a súlyos-életveszélyes szövődményekkel fenyegető fertőzések elkerülése, erre pedig nagyobb esélye lehet azoknak, akiket védőoltás is óv.

Onkológiai kezelések idején, illetve már legyengült állapotban viszont nem szabad oltani, döntő tehát az időben, a diagnózis megállapítása után rövid időn belül megkezdett védekezés. Védőoltásokat a tervezett kezelések előtti hetekben vagy a kezeléseket követően, két kontrollvizsgálat közötti tünetmentes időszakban lehet beadni. Az aktuális állapotot pontosan ismerő kezelőorvossal mindig egyeztetni kell, a döntésben infektológus (fertőző betegségekkel foglalkozó szakorvos), oltási szaktanácsadó is segíthet.

Az influenza elleni védőoltást ingyenesen biztosítják minden daganatos betegnek. A védettség mintegy 2 hét alatt alakul ki, tehát ha nincs ellenjavallata, az adott oltási szezon elején mielőbb érdemes kérni a háziorvostól. Az influenza elleni vakcinával akár egyszerre is beadható a daganatos betegeknek ugyancsak javasolt pneumococcus elleni védőoltás, amellyel a pneumococcus baktérium okozta tüdőgyulladás (az influenza leggyakoribb szövődménye) és a vérmérgezés (szepszis) kockázata is csökkenthető.

A daganatos beteget közvetetten az is védi, ha a családtagjai be vannak oltva, mert ezáltal kisebb az otthoni fertőzés kockázata. A beteg környezetében élők oltását javasolják influenza, pneumococcus, meningococcus, gyerekek esetén bárányhimlő ellen.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top