Ha most nem tudnak megműteni, később még szóba jöhet a vastagbélrák vagy az áttét operációja?

A daganat kiterjedtsége és/vagy elhelyezkedése miatt műthetetlennek ítélt elsődleges vastagbélrák és végbélrák, illetve annak máj- vagy tüdőáttéte az esetek egy részében operálhatóvá tehető. Ezt az úgynevezett neoadjuváns kezelések szolgálják.

Elsősorban kemoterápia, illetve célzott onkológiai kezelések, végbélrák esetében pedig sugárkezeléssel kombinált gyógyszeres kezelés (kemoradioterápia) alkalmazható annak esélyével, hogy a daganatokat sikerül olyannyira megkisebbíteni vagy számukat annyira csökkenteni (redukálni), hogy a sebész már operálhatónak ítélje meg a tumort. Kétségtelen: az operálhatatlannak (inoperábilisnak) ítélt eseteknek csak kisebb hányadában reális célkitűzés a műthetőség elérése, ám akinél erre a kezelőorvos, illetve az onkológiai munkabizottság lát esélyt, annak felajánlják ezt a lehetőséget. (Az alkalmazható terápiákról önálló fejezetekben részletesen írunk.)

Miért annyira fontos, hogy lehessen műteni? Mert a daganatsebészek kezében van a rák elsődleges gyógymódja: a legnagyobb esély akkor van a teljes gyógyulásra, illetve az életkilátások javítására, ha sikerül teljesen daganatmentessé operálni a szervezetet. Több ismert áttétes daganatos góc közül egynek-kettőnek az eltávolítása csak műtéti megterhelést okozna, ám érdemben nem befolyásolná a daganatos folyamat lefolyását, ezért – a sürgősségi állapotokat, mint például a bélelzáródást leszámítva – csak akkor műtenek, ha azzal reális célkitűzés lehet a daganatmentes állapot elérése, illetve javíthat a beteg életkilátásain, életminőségén.

Műtét előtt akkor is javasolhatnak előzetes kezelést, ha vélhetően anélkül is el lehetne távolítani a tumort, ám a tapasztalatok szerint a neoadjuváns terápia javíthatja a műtét eredményességét, s hozzájárulhat a hosszú távú daganatmentesség esélyének növekedéséhez. Végbélráknál a neoadjuváns sugárkezelés és a kemoterápia daganatsejt-pusztító hatása összeadódik, illetve a beavatkozások fokozzák egymás hatását. A berugárzást követően általában 6 héttel javasolják a végbélrák műtétjét.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top