Hány vastagbélrákos és végbélrákos sorstársam van?

Magyarországon évente több mint 10 ezer embernél fedeznek fel kolorektális daganatot. A nemek arányát tekintve némileg a férfiak vannak többségben, de lényegében azonos mértékben érintettek a nők is: a betegek körülbelül 55 százaléka férfi, 45 százaléka nő. A betegség rizikója az életkor előrehaladtával folyamatosan nő, a Nemzeti Rákregiszter adatai azt tükrözik, hogy 55 éves kortól látható megugrás a betegek számában. Nem véletlen tehát az általános ajánlás, hogy az 50. életév betöltésekor minden férfinak és nőnek indokolt vastagbélszűrésen részt venni, akkor is, ha semmilyen panasza sincs. Ha ezt mind többen megtennék, sok embernél még azelőtt eltávolíthatnák a már ekkor látható gyanús elváltozást a vastagbélből, hogy abból kifejlődhetne a rák.

Az évi 10 ezer új esetből adódóan a hazánkban élő, kolorektális daganattal szembesült betegek száma több tízezerre tehető. Közöttünk élnek a gyógyult betegek éppúgy, mint a kezelés elején járók vagy az áttétessé vált kórral harcolók. Illetve közöttünk él további mintegy 100 ezer ember, akik – az évi 10 ezer új esettel számolva – a következő 10 évben fognak sorstárssá válni, és szembesülni a vastagbélrák vagy végbélrák diagnózisával. Ha ők ma elmennének vastagbéltükrözésre, már igen jelentős arányban meg lehetne találni a bélrendszerükben, és eltávolítani onnan azt az elváltozást, ami máskülönben rákká fog fajulni.

A vastagbélrákos betegszervezeteket összefogó EuropaColon nemzetközi szervezet által közzétett adatok szerint Európában a kolorektális daganat a második leggyakoribb daganattípus, évente 470 ezer embernél fedezik fel a kontinensen. A betegség előfordulási gyakorisága az átlagéletkor növekedésével a fejlett ipari országokban folyamatosan emelkedik.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top