Hogyan alakítják ki a sztómát?

A vékonybélsztómát általában a has jobb oldalán alakítják ki. A hasfalon kívül 3-4 centiméterre emelik ki a vékonybél nyálkahártyáját, hogy a hígabb, maró hatású béltartalom közvetlenül a gyűjtőzacskóba kerüljön. A vastagbélsztóma leggyakrabban a has bal oldalára kerül, kevésbé emelkedik ki a felszín fölé: egy mintegy 3 centiméter nagyságú ovális vagy kerek, élénk vörös színű képződmény látszik.

Fontos a sztóma pontos helyének megtervezése, ezt a műtét előtt a betegnek, a sztómaterápiás nővérnek és a szakorvosnak közösen kell megbeszélniük. Vannak orvosszakmai szabályok, amelyektől nem lehet eltérni, viszont még e megkötések mellett is van némi mozgástér a sztóma elhelyezésében. Távolságot kell tartani például a köldöktől, a bordaívtől, korábbi műtéti hegektől, bőrredőktől, besugárzott bőrfelülettől, figyelembe kell venni a beteg jelenlegi, s esetleges későbbi testsúlyát. A sztómát a kezelhetőség szempontjából mindig a beteg számára jól látható, elérhető helyen kell kialakítani. Ha lehetőség van rá, figyelemmel kell lenni a foglalkozás vagy sportolás közbeni leggyakoribb testhelyzetekre, az öltözködési szokásokra is.

A közösen kijelölt területre érdemes még az operáció előtt felragasztani egy gyűjtőzacskót, s azzal együtt kipróbálni különféle testhelyzeteket – a praktikus okok mellett ez a betegnek is segíthet lelkileg felkészülni a sztóma elfogadására.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top