Hogyan enyhíthetők a csontáttétek okozta fájdalmak?

Az emlődaganat csontáttétjei leggyakrabban a nagy csöves csontokat (combcsont) és a gerinccsigolyákat érintik, de máshol is megjelenhetnek. Erős fájdalommal járhatnak, mozgáskorlátozottságot okozhatnak.

Létfontosságú a csontáttétekre érdemben hatni képes gyógyszeres kezelés elindítása, hogy általa meg lehessen előzni a patológiás csonttöréseket, a csigolyák összeroppanását. Mivel csontáttétekkel hosszú ideig együtt lehet élni, nagyon fontos, hogy a fájdalomcsillapítás kielégítő legyen, ebben az általános gyakorlaton túl speciális módszerek is alkalmazhatók.

A csontfájdalmak enyhíthetők sugárterápiával. A kezelés célja részben a fájdalom gyors és hatékony enyhítése, másrészt pedig a csontok meggyengüléséből adódó spontán, patológiás törés megelőzése. A tapasztalatok szerint a sugárkezelés fájdalomcsillapító hatása a betegek többségénél beválik. Már néhány nap elteltével érezhető lehet a kedvező hatás, de a valódi eredmény csak a kezelés befejezése után hat héttel ítélhető meg.

Más esetekben alternatíva lehet az izotópkezelés is, az eljárás létjogosultságát az előzetesen végzett csontszcintigráfiás vizsgálat alapján lehet megállapítani. Az izotópterápia fájdalomcsillapító célú alkalmazására alapesetben akkor kerül sor, ha daganatellenes kelezés és a nem kábító hatású fájdalomcsillapítók együtt sem elegendőek. A terápia akár ambulánsan is elvégezhető: egy radioaktív, sugárzó izotópot helyeznek el a fájdalommal érintett területen, amely folyamatosan sugározva hat az adott szervre, illetve tumorra. Az izotópkezelés hatása sem azonnali, egy-két hét szükséges annak kialakulásához, ha ezen időben fellángol a fájdalom, azt gyógyszerekkel kell ellensúlyozni. Az izotópterápia az alapbetegséget nem gyógyítja, ám az életminőség jelentős javulását eredményezheti: általa csökkenthetők a gyógyszeres fájdalomcsillapítók dózisa, ennek következtében pedig mérsékelhetők azok mellékhatásai is. A fájdalomcsillapító hatás jellemzően tartós marad, akár 3-6 hónapon keresztül is fennállhat, majd az eljárás megismételhető lehet.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top