Hogyan kezelhetők az emlődaganatból kiinduló májáttétek?

Az emlődaganatok májáttéte nem azonos az elsődleges májrákkal, a májáttét gyakoribb a májban kialakuló primer májráknál. Bár mindkét esetben a májban növekszik rosszindulatú daganatos góc, az elsődleges májrák és az emlőből kiinduló másodlagos májdaganat ráksejtjei alapjaiban különböznek egymástól, ezért kezelésük is más stratégiát kíván.

Emlődaganatoknál nagyon kis arányban történik májáttéteknél helyi kezelés. Klasszikus sugárkezelést nem alkalmaznak, elviekben sztereotaxiás sugárkezelés néhány esetben szóba jöhet. Az emlődaganatból kiinduló májáttét sebészi eltávolítása is nagyon ritka. Májműtét akkor jöhet szóba, ha az áttét operációjával teljes daganatmentesség (R0 reszekció) érhető el, illetve ha a beteg állapota és a betegség egyéb jellemzői azt valószínűsítik, hogy a műtéttel javulhatnak az életkilátások. A májműtétnek feltétele az is, hogy a daganathoz hozzá lehessen férni az élet közvetlen veszélyeztetése nélkül (műthetetlen eset lehet, ha például nagyereket is beszűr a daganat). A beteg általános állapota is befolyásolja a műtét vállalhatóságát, továbbá a sebészi beavatkozás után elegendő jól működő májszövetnek kell visszamaradnia. Ha a májban többszörös, kiebb-nagyobb áttétek vannak (multiplex metasztázis), esetleg a szervezet több más részén is ott vannak a daganatok, akkor ezek közül egy-egy májáttétet nincs értelme eltávolítani úgy, ha a többi ott marad a szervezetben.

Emlőrák májáttéteit olykor kezelik ablációval, amikor hőhatás vagy kémiai reakciók révén próbálják a májban lévő áttéteket roncsolni. A hőhatáson alapuló eljárások közül a leggyakoribb a rádiófrekvenciás (termo)abláció (RFA, RFTA), emellett léteznek fagyasztásos, mikrohullámmal vagy lézerrel történő kezelések is, de ezek emlőrák májáttét fennállásakor nem a rutin kezelés részei. Hőkezelés során speciális tűt szúrnak az áttétes gócokba és azon keresztül a forróság vagy a fagyasztás révén roncsolják a daganatos szövetet.

Leggyakoribb, hogy az elsődleges daganat típusa szerint megválasztott, az egész szervezetre ható daganatellenes gyógyszeres kezeléssel (kemoterápia, célzott onkológiai gyógyszerek) igyekeznek csökkenteni a szervezet daganatos terheltségét, lassítani a folyamat előrehaladását, ezzel együtt a májban lévő daganat(ok) méretét és számát is. Az esetek egy részében alkalmazhatnak kemoembolizációt is, amikor a májartériába vezetett katéteren át juttatnak közvetlenül a célterületre daganatellenes gyógyszert (regionális intraarteriális kemoterápia).

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top