Hogyan lehet a bélelzáródást megelőzni és kezelni?

Önmagában a bélelzáródás (ileusz) nem betegség, hanem egy betegségnek vagy kóros állapotnak – daganatnak, bélgyulladásnak, sérvnek, bélférgességnek, műtéti szövődménynek – a következménye. A bélelzáródás elsődleges megelőzését az jelenthetné, ha ezen betegségeket, illetve szövődményeket el lehetne kerülni, illetve idejében kezelni.

A már ismert vastagbéldaganattal élő betegeknek érdemes kezelőorvosukkal megbeszélniük, hogy esetükben mekkora kockázata lehet a bélelzáródásnak. Például daganatműtét utáni opioid fájdalomcsillapítók mellékhatásaként a székrekedés mellett a bélrenyheség miatt a bélelzáródás kockázata is nő, ezt más gyógyszerekkel való kombinált kezeléssel lehet csökkenteni. (A szakirodalomban olvasni lehet arról is, hogy egyes tapasztalatok szerint a műtét utáni bélelzáródási kockázatot némileg csökkentheti a rágógumizás is.)

A székelési szokások megváltozását, hasmenés vagy székrekedés jelentkezését mindig komolyan kell venni (nemcsak a bélelzáródás kockázata miatt), kivizsgálással tisztázni annak okát (fertőzés, gyógyszermellékhatás, műtéti következmény stb.) és annak megfelelően kezelni. Bélelzáródásra utaló tüneteket – amelyeket más válaszunkban ismertettünk – más is kiválthat, ám ha ileusz gyanúja merül fel, haladéktalanul orvosi kontrollra van szükség.

A bélelzáródás kezelése a kiváltó októl és a felismerés idejétől is függ. Súlyosabb a helyzet, ha már begyulladt, netán kilyukadt (perforált) a bél és a béltartalom bejutott a belek közötti hasüregbe. Ott ugyanis súlyos-életveszélyes fertőzés (szepszis) veszélyét hordozza, másrészt teljesen felborítja a szervezet folyadékháztartását és anyagcsere-folyamatait.

A komplex kezelés részeként általában egy szondán keresztül leszívják az elzáródás felett felgyülemlett béltartalmat, közben infúzióval pótolják az elveszített folyadékot és sókat, illetve ha indokolt, rögtön antibiotikum-kezelést is indítanak a fertőzések kezelése érdekében. Ha nem egy daganat zárja el a belet, előfordul, hogy műtét nélkül, konzervatív kezeléssel is sikerül úrrá lenni a problémán, ám leggyakrabban csak a sebészi megoldás jöhet szóba, így sürgős műtétet végeznek. Az operáció a kiváltó ok függvényében lehet sérvműtét vagy daganateltávolító műtét is. Ha a sebész úgy ítéli meg, hogy a bélelzáródást okozó daganatot nem tudja eltávolítani, az adott bélszakasz kiiktatásával egy kerülőutat képez a bélsár távozására.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top