Hogyan lehet egyre több rákbeteg, ha egyszer fejlődik az orvostudomány?

Nemcsak szubjektív érzet, hanem objektív tény, hogy egyre többen szembesülnek rosszindulatú daganatos betegséggel életük folyamán, illetve egyre több ember él közöttünk, aki már kapott rákdiagnózist, s küzdött vagy jelenleg is küzd a betegséggel. Ez nem magyar sajátosság, hanem világtendencia. A jelenség ellentmondásos módon épp az orvostudomány fejlődésével van összefüggésben: a leginkább egészségtudatos, a legjobb egészségügyi ellátást nyújtó országokban növekszik a rák előfordulása.

Hogyan lehetséges ez? Leegyszerűsítve az áll a háttérben, hogy az emberek ma már egyre kevésbé halnak meg olyan betegségekben, amelyekbe korábban belehaltak. A világnak azon a részein, ahol éhínség és járvány, netán polgárháború pusztít, sokaknak esélyük sincs arra, hogy egyszer idősebb korukban daganatos betegek legyenek. A békében élő és korszerű egészségügyi ellátásban részesülő  nyugati világban viszont a korábban fenyegető betegségeknek számító kórokat rendszerint ma már meggyógyítják, illetve olyan betegségekké szelídítik, amelyekkel évtizedeken át együtt lehet élni. Nincsenek pusztító járványok, a régen sok halálos áldozatot követelő fertőzések mára gyógyíthatókká váltak, sőt a védőoltásokkal megelőzhetők. A karbantartott szív- és érrendszeri betegségek – legyen szó akár magas vérnyomásról, akár  szívritmuszavarról – gyógyszerekkel vagy szívritmus-szabályozóval (pacemaker) karban tarthatók. A cukorbetegek megfelelő gondozással éppúgy élhetnek teljes és hosszú életet, ahogyan több embernek sikerül ma talpra állnia még egy agyi érkatasztrófa után is. Még közlekedési balesetben sem halnak meg annyian, mint korábban. Mindennek a születéskor várható élethossz fokozatos emelkedése az eredménye: Svédországban például már meghaladja a 80 évet a születéskor várható élettartam, s ennek döntő többségét a svédek egészségben töltik el.

Viszont, ha nem 50-60, hanem 80-90 év a várható élettartam, évtizedekkel több idő van arra, hogy az egészségtudatos életmód mellett is a szervezetet csak-csak károsító környezeti ártalmak összeadódjanak, s az öregedéssel szaporodó genetikai hibák végül rosszindulatú daganathoz vezessenek.

Akkor nem is érdemes egészségesen élni, hiszen végül „úgyis mindenki rákos lesz?” Természetesen a válasz: az egészséges életmód a legjobb befektetés, hiszen ha végül szembe is kell nézni egy súlyos betegséggel, nem mindegy, hogy azt 55 vagy 80 évesen kell első alkalommal megtenni.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top