Hogyan működik a CT és mikor indokolt CT vizsgálat vastagbéldaganatos betegeknél?

CT

A CT a computer tomográf rövidítése. Röntgensugárzáson alapuló képalkotó eljárás, a páciens körül egy gyűrűben forog körbe a röntgensugarakat kibocsátó egység. A sugárzást az egyes szövetek különféle mértékben nyelik el, ezt érzékeli a berendezés, s ezen adatokból készít több szeletes, 3 dimenziós ábrázolást a vizsgált szervekről.

Hasi-kismedencei CT előtt 6 órával már nem szabad enni; koponya, mellkasi, gerinc CT esetén nincs ilyen megkötés. Az esetek egy részében az előkészület része, hogy a vizsgálat előtt egy-másfél órával nagy mennyiségű, kontrasztanyagot tartalmazó folyadékot kell meginni (ennek lehet hashajtó hatása). Más esetekben, ha szükséges, intravénásan adnak kontrasztanyagot a vizsgálat közben (a jódérzékenységet előre jelezni kell). A kontrasztanyag beadása helyén melegség, a szájban fémes íz, esetenként émelygés vagy vizelési inger érezhető, ám ez rendszerint nem súlyos és néhány perc alatt elmúlik. A felvételek a vizsgált régiók számától függően 5-30 perc alatt elkészülnek. A vizsgálat közben gépi hang adhat utasításokat nagy levegővételre vagy a lélegzet rövid visszatartására.

A CT vizsgálat sugárterheléssel jár, az ionizáló röntgensugárzás sejtkárosító hatású, ezért csak alapos szakmai indokkal szabad CT vizsgálatokat végezni. Egy daganatos betegség diagnosztizálásában és nyomon követésében a CT-vel nyerhető felvételek haszna számottevően nagyobb, mint az összeadódó sugárterhelések okozta hosszabb távú kockázatnövekedés.

Vastagbéldaganatos betegeknél a CT vizsgálat indokolt lehet egyrészt az operálhatóság megítéléséhez, másrészt a műtéti tervezéshez (akár az elsődleges vastagbéltumor, akár májáttét, tüdőáttét tervezett eltávolítása előtt). A műtétet követő kontrollvizsgálatok során a kezelőorvos dönthet arról, hogy mikor indokolt CT vizsgálatot végezni. A CT-t használhatják vastagbél vizsgálatára és vastagbélrákszűrésre is: a virtuális kolonoszkópia menetére, korlátaira és kockázataira a szűrővizsgálatokról szóló fejezetben önálló válaszban kitérünk.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top