Hogyan működik a CT, mikor indokolt CT vizsgálat emlődaganatos betegeknél?

CT

A CT a computer tomográf rövidítése. Röntgensugárzáson alapuló képalkotó eljárás, a páciens körül egy gyűrűben forog körbe a röntgensugarakat kibocsátó egység. A sugárzást az egyes szövetek különféle mértékben nyelik el, ezt érzékeli a berendezés, ezen adatokból készít számítógép segítségével több szeletes, 3 dimenziós ábrázolást a vizsgált szervekről.

Az emlők vizsgálatára nem használják a klasszikus CT berendezést, a többszörös rétegröntgen felvételeknek az emlődiagnosztikában a tomoszintézis felel meg. A CT vizsgálat ugyanakkor emlődaganat esetén is indokolt lehet egyrészt az operálhatóság megítéléséhez, másrészt a műtéti tervezéshez akár az elsődleges tumor, akár májáttét, tüdőáttét esetleges tervezett sebészi eltávolítása előtt. A kontrollvizsgálatok során a kezelőorvos dönthet arról, hogy mikor indokolt CT vizsgálatot végezni, ez függ attól is, hogy tumormentesnek vélelmezhető-e a beteg vagy folyamatos onkológiai kezeléssel igyekeznek kordában tartani a daganatos folyamatot.

Hasi-kismedencei CT előtt 6 órával már nem szabad enni; koponya, mellkasi, gerinc CT esetén nincs ilyen megkötés. Az esetek egy részében az előkészület része, hogy a vizsgálat előtt egy-másfél órával nagy mennyiségű, kontrasztanyagot tartalmazó folyadékot kell meginni (ennek lehet hashajtó hatása). Más esetekben, ha szükséges és a vesefunkciós értékek megfelelőek, intravénásan adnak kontrasztanyagot a vizsgálat közben (a jódérzékenységet előre jelezni kell). A kontrasztanyag beadása helyén melegség, a szájban fémes íz, esetenként émelygés vagy vizelési inger érezhető, ám ez rendszerint nem súlyos és néhány perc alatt elmúlik. A felvételek a vizsgált régiók számától függően 5-30 perc alatt elkészülnek. A vizsgálat közben gépi hang adhat utasításokat nagy levegővételre vagy a lélegzet rövid visszatartására.

A CT vizsgálat a vizsgálat típusától függő sugárterheléssel jár, az ionizáló röntgensugárzás sejtkárosító hatású, ezért csak alapos szakmai indokkal szabad CT vizsgálatokat végezni. Egy emlődaganatos betegség diagnosztizálásában és nyomon követésében a CT-vel nyerhető felvételek haszna nagyobb, mint az összeadódó sugárterhelések okozta hosszabb távú kockázatnövekedés, tehát nagyobb kockázattal jár egy orvosszakmailag indokolt CT elmaradása, mint annak elvégzése.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top