Hogyan zajlik az előkészítés vastagbélműtét előtt?

Illusztráció: Pixabay.com

A vastagbélműtét előfeltétele, hogy a bélcsatorna üres legyen. Emiatt több napos béltisztításra van szükség a beavatkozás előtt.

Nemcsak a sebészi hozzáférés biztosítása érdekében kell a bélsártól megtisztítani a vastagbelet, ezt a fertőzések kockázatának csökkentése is indokolja. A bélrendszerben élő baktériumok ugyanis az operáció által okozott belső sebeken keresztül óhatatlanul bekerülnek a véráramba és súlyos fertőzések forrásai lehetnek. A fertőzéses szövődmények rizikójának mérséklését célozza, hogy a műtét előtt rutinszerűen megelőző  antibiotikum kezelést indítanak.

A béltisztítás részeként a műtét előtti 3. napon már csak olyan ételek fogyasztását javasolják, amelyek után viszonylag kevés bélsár marad vissza. Ilyen ételek a krémlevesek, főzelékfélék vagy a burgonyapüré. Magas rosttartalmú gyümölcsök és hús fogyasztását már nem javasolják. Sokat kell inni, rostos ivólevek kivételével a folyadék bármi lehet.

A műtét előtti 2. napon a beteg jellemzően már a kórházban van, ahol a bélcsatorna előkészítésének menetrendjében már folyékony étrend, esetleg speciális tápszer szerepel, valamint több liter folyadékot meg kell inni. A műtét előtti napon a beteg már csak folyadékot – esetleg speciális, salakmentes tápszert – fogyaszthat. Erős hashajtás következik, majd beöntésekre van szükség mindaddig, amíg a beöntő folyadék már „víztisztán” ürül ki a bélrendszerből.

A béltisztítás és a szigorú diéta kétségtelenül fárasztó, az esetek egy részében hasfájás vagy hányinger is előfordulhat, ugyanakkor a sikeres műtét érdekében az előkészítésben a beteg aktív és türelmes együttműködése elengedhetetlen.

Nem végeznek béltisztítást bélelzáródás vagy annak alapos gyanúja, valamint gyomor- vagy bélvérzés esetén, s értelemszerűen sürgősségi beavatkozás előtt sincs idő az optimális műtéti feltételek biztosítására.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Illusztráció: Pixabay.com

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top