Influenza: 3 hét kell a védettséghez

A rákbetegek, a daganatellenes kezelések miatt legyengült páciensek is benne vannak a rizikócsoportban, akiknek fokozottan ajánlják, s ingyenesen biztosítják az influenza elleni védőoltást. A vakcinát jóval a járvány kezdete előtt be kell adatni, mert a védettség kialakulásához 3 hét kell.

A daganatos betegeknek – 60 éven felül pedig aktuális egészségi állapotától függetlenül mindenkinek – azt ajánlják az orvosok, hogy éljenek az ingyenesen kérhető influenza elleni védőoltás lehetőségével. Amint a tisztiorvosi szolgálat hangsúlyozza, a vakcinát azért tartják indokoltnak, hogy elkerülhető legyen egy esetlegesen súlyos szövődményekkel járó influenzafertőzés, ami különösen veszélyezteti azokat, akiknek a szervezete egyébként is küzd más betegségek ellen.

Az, hogy valaki egy korábbi évben kapott oltást, idén már nem jelent védettséget. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) folyamatosan monitorozza a világban cirkuláló influenzavírusokat. A részletes virológiai vizsgálatok alapján határozzák meg, melyik vírustörzsek a legalkalmasabbak arra, hogy vakcinavírusként a legoptimálisabb védelmet nyújtsák a soron következő influenzaszezonban. Ezen ajánlások alapján kezdik meg évről-évre az oltóanyagok legyártását.

Az előrejelzések szerint újfajta vírustörzsek is megjelentek, ezért a 2008 év végi – 2009 év eleji szezonban az általában megszokottnál hosszabb, intenzitásában pedig a tavalyinál erősebb járványra kell számítani. A védőoltást legkésőbb november közepéig érdemes felvenni, mert a védettség kialakulásához 3 hétre van szükség.

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top