4. stádium (jelige: Nikolett)

Apukámnak a nyakán lett egy daganat. Azt mondják az orvosok, hogy szájpadlás-lágyrész és nyirokcsomó rákja van. Már találtak a gerincén is daganatot. Olvastam a papírján, hogy 4. stádiumban van. Mit jelent ez? Mennyi stádiuma van a rákbetegségnek? Mit csináljak, hogy jobban legyen? Most minden nap sugárkezelésre kell mennie. Természetes gyógymód létezik erre a betegségre? Nagyon le van gyengülve. Én meg kétségbe vagyok esve. Félek, hogy elveszítem. Nagyon szeretem őt!

A rákbetegségnek négy stádiuma van, így sajnos a 4. stádium a legelőrehaladottabb súlyos betegséget jelöli. A 4. stádium az az állapot, amikor már nemcsak a kiindulási szervben és az ahhoz tartozó, környéki nyirokcsomókban van jelen a daganatos betegség, hanem távoli szervekben is áttét jelenik meg – ez történt ebben az esetben is, ha már felfedeztek áttétet a gerincen. Édesapja a sugárkezelést valószínűleg az elsődleges daganatra és a környéki nyirokcsomókra kapja, s a sugárkezelésnek az a célja, hogy ezekben a daganatos gócokban pusztítsa a rosszindulatú sejteket, így csökkentve a kialakult daganat méretét.

Jó lenne kideríteni, hogy a legyengültség hátterében mi áll, elképzelhető, hogy táplálkozási, nyelési zavar. Ekkor magas kalóriatartalmú pépesített ételek készítésével lehet segíteni a beteget, a kezelést irányító onkológus vagy sugárterápiás szakember receptre felírható gyógytápszereket is rendelhet, illetve étvágyjavító, kifejezetten daganatos betegeknek rendelhető gyógyszereket is.

A természetes gyógymódok közül sajnos nem ismert olyan, amellyel hatékonyan fel lehetne venni a harcot ezzel a betegséggel.

Amiben a család segíthet a betegnek, ha figyel arra, hogy megkapja a megfelelő gyógyszereit, s a fájdalomcsillapítás megfelelően be legyen állítva. Az állandó fájdalomcsillapítóknak is számos fajtája létezik, ezek dózisa szükség esetén folyamatosan emelhető, s a hirtelen jelentkező áttöréses fájdalmakra is lehet gyógyszert alkalmazni, amely gyorsan képes hatni. S ami felbecsülhetetlenül fontos: a lelki és érzelmi támasz. Ha megértő, gondoskodó, a beteg esetleges türelmetlenségét, hangulatingadozásait a saját lelki megpróbáltatások ellenére is szeretettel tolerálni képes családtagok vesznek körül egy súlyos beteg embert, az nagyon sokat számít, hiszen Édesapja is nehéz élethelyzetben kell, hogy megküzdjön a rá váró kihívásokkal.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Daganat a szájban: a halogatás végzetes lehet
A szájüreg szűrése és önvizsgálata

Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
A rák stádiumának meghatározása

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Fej-nyaki tumor: van-e esély a gyógyulásra?
Nyelvgyökérrák kiújulás – 2.
Nyelvgyökérrák, tumor kiújulása
Nyelvgyökrák, sűrű nyálképződés
Mikor tekinthető egy nyelvgyökrák gyógyultnak?
Nyelvgyökrák kezelése és esélyei
Nyelvgyökrák: műtét helyett más protokoll
A szájüreg állapotfelmérése
Afták, herpesz és szájrák
Csomó a nyelv alatt
Belső szemölcs a szájban

Szájrák és tüdőrák tünetek?

Áttétes szájüregi rák?
Szájüregi rák, bajok az evéssel
Ínyvérzés, gyengeség
Bölcsességfog és szájrák
Alapos szájüregi szűrés
Nyelvgyökrák fájdalmai
Fekélyes nyelv fájdalma
Duzzanat a nyelvben
Nyelvgyökrák, nyílt seb
Nyelvgyökrák szesszel, cigivel
Nyelvgyökrák
Kezelések és alkohol

Top