Aggódó unoka: tüdőrák megelőzése

27 éves nemdohányzó lány vagyok, nagypapámnál, aki soha életében nem cigarettázott és vidéken élt, 50 éves korában tüdőrákot diagnosztizáltak, kezelést jóformán nem kapott (például sugárkezelés, kemoterápia), pár hónapot jósoltak neki, azonban még 2 évig élt. Ez a 70-es években történt.

A kérdésem az volna, hogy én, mint unoka joggal aggódhatok-e, hogy örököltem a hajlamot? 2011.04.06-án voltam tüdőröntgenen (mellkasfelvétel AP/PA), a következőt írták a papírra: jobboldalon paracardialisan fokozott köteges rajzolat látható, mely nem infiltratív jellegű. Lateralis sinusok szabadok. Középárnyék rendben.

Szeretném megkérdezni, hogy milyen időközönként javasolt szűrővizsgálatra járnom? Elegendő-e az évenkénti tüdőszűrés (ha jól tudom akkor kisméretű felvétel készül), vagy inkább a mellkasfelvételt vagy a CT-t javasolja. A CT-t magánklinikán csináltatnám, akár évente is elmennék, ha ezzel megelőzhetem a betegséget.

A daganatos betegségek nagyon gyakori betegségek, a fejlett társadalmakban minden harmadik embernek van esélye arra, hogy élete során rosszindulatú daganat fejlődjön ki nála, s a várható átlagéletkor növekedésével ez az esetszám arányaiban folyamatosan tovább nő.

Az, hogy egyik nagyszülője daganatos betegségben hunyt el, nem teszi biztossá azt, hogy Önnek is daganata lesz, s azt sem, hogy ha rosszindulatú daganat kialakulna Önnél, az biztosan tüdőrák lenne.

Más a helyzet akkor, ha az elsőfokú rokonok, például szülő, testvérek között halmozódnak bizonyos rosszindulatú betegségek, akkor egyes kórképeknél, pl. emlőráknál genetikai vizsgálattal is ki lehet mutatni a betegséget örökítő géneket, de ez akkor is az esetek kisebb hányada. Mivel a daganatos betegségek kialakulásában számos tényező játszik szerepet, így a hajlam vagy az esetleges genetikai (örökletes) tulajdonságokon kívül az életmód is fontos (általában a legnagyobb) szerepet játszik a rosszindulatú betegségek elkerülésében.

Kiemelten fontos, hogy Ön nem dohányzik. Ezzel nemcsak a tüdőrák kialakulásának kockázatát csökkenti, de más rosszindulatú betegségek (pl. szájüregi daganatok, nyelőcsőrák, gyomorrák, veserák, húgyhólyagrák) előfordulási kockázatát is. Előfordulhat tüdőrák nem dohányzó embereknél is, ám a tüdőrákos betegek döntő többsége dohányos.

A szűrővizsgálatok vonatkozásában az életkorának és nemének megfelelő szűrővizsgálatokat érdemes megfelelő rendszerességgel igénybe vennie Önnek is ugyanúgy, ahogy mindenki másnak is (pl. méhnyakrák szűrés, 45-65 év között emlőrák szűrés, anyajegyek bőrgyógyászati kontrollja).

A tüdőrák népegészségügyi szűrésére jelenleg (2012. július) nem használnak elterjedten CT vizsgálatot, mert egy szokásos módon végzett CT vizsgálat sugárterhelést is jelent, amit nem praktikus évente ismételgetni, ha nincs olyan betegsége az egyénnek, amit leginkább CT-vel kell követni. (Tüdőrák szűrésre nemzetközileg vizsgálták alacsonyabb sugárterheléssel járó CT vizsgálat elvégzését is, de ez jelenleg nem jelent rutin szűrést.) A tüdőszűrés sem elsősorban a tüdőrák kiszűrésére szolgál, hanem a TBC szűrésére, ezért is csak azokon a földrajzi területeken kötelező a tüdőszűrés, ahol bizonyos szint felett fordulnak elő tuberkulózisos megbetegedések.

A daganatok elleni védekezésben a védőoltásoknak is lehet szerepe, pl. a hepatitis C elleni védőoltásnak, illetve a HPV vírusok elleni védőoltásnak, mivel e humán papilloma vírus onkogén típusai méhnyakrákot okozhatnak.

A küldött tüdőröntgen felvétel lelete nem ad aggodalomra okot. Az AP (irányú) felvétel azt jelenti, hogy antero-posterios, vagyis a testfelszín első részéről a test hátsó része irányába történt a vizsgálat (és például nem oldalirányú felvétel leletét írták le). A paracardialis terület a szív melletti terület, önmagában nem jelent kórosat, hogy kötegesebb ott a tüdő rajzolata. Annak leírásával, hogy ez a kötegezettség nem infiltratív jellegű, arra utal a leletet értékelő orvos, hogy a kép alapján nem tüdőgyulladás képét látja. A laterális azt jelenti, hogy oldalsó.

A szinuszok olyan rések, amelyek az oldalsó testfal mellett (tulajdonképpen a lép és a máj mellett kívülről) vannak, s a mellkasüreg alsó részét (csúcsát) jelentik. Az, hogy ezek a szinuszok szabadok, azt jelenti, hogy pl. nem gyűlt oda folyadék. A középárnyék a két tüdő között lévő képletek (szív, a szívbe befutó és onnan induló nagyerek, a nyelőcső, légcső, főhörgők, nyirokcsomók) összevetülése által létrejött kép, ezt is normálisnak írják le, például nincs kiszélesedve ez a terület.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Mire jó a tüdőszűrés?
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Az emberek fele rákbeteg lesz?

Korábbi kérdések és válaszok az öröklődésről:
Örökölni a rákot: nagyobb a kockázat?
Öröklés: rákbetegség esélye a szülők után
Kiküszöbölni az öröklődést?
Öröklődés? Több rákos a családban
Örökölhető a húgyhólyagrák?
Öröklődő méhnyakrák?

Öröklődő vékonybélrák?
Örökölhető-e a HPV?
Vastagbélrák a családban
Halmozódó bélrák a családban
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata
Örökölhető a gégerák, nyelőcsőrák?

Korábbi kérdések és válaszok a tüdővizsgálatról:
Nativ mellkas CT vizsgálat
Mellkas CT, nyirokcsomók
Tüdő CT: gócok a tüdőben
Tüdő röntgen, tüdő CT
Mellkas CT: daganat?
Mit jelent a CT leletem?
Mellkasi CT vizsgálat lelete
CT leletmagyarázat: centrális tüdődaganat
Tüdő röntgen, tüdő CT
Tüdő CT eredménye: multiplex tüdődaganat

Véres köpet és dohányzás
Mellkasfolyadék, COPD

Top