Agyi áttétes méhnyakrák (jelige: liliom)

Amit most leírok, az édesanyámmal történt és történik is folyamatban. Először a kórtörténetét írnám le szóról-szóra, majd az időközben eltelt vizsgálatokkal, tapasztalatokkal folytatnám és végül kérdéseimet szeretném Önökhöz intézni.

Időrendben írom, a legújabbak lesznek lentebb feltüntetve.
1. Lelet: 2010. 12. 06.
Panasz: A beteg elmondása szerint kettő napja elesett, a mellkasát ütötte meg.
Státusz: Kp. fejlett és táplált rendezett ált. állapotú nő. Mellkas stabil részarányos, rekesz mk kitér, érdes alaplégzés, ritmusos szívhangok. A jobb oldalon az alsó bordáknak megfelelően jelez nyomásérzékenységet. Has puha betapintható, kóros rezisztencia, nyomásérzékenység nem észlelhető. Máj, lép nem elérhető, vesék ütögetésre nem érzékenyek. Medence gerinc, végtagok traumas eltérés nélkül. Koponya alakilag ép.

Vizsgálatok:
RTJA Általános Röntgen Diagnosztika
2010. 12. 06. Mellkasfelvétel, AP/PA, Borda felvétel
Eredmény: a jobb oldali VI. borda az elülső hónaljvonalban ferdén törött, disloc. nincs.
PTX, htx nem látható. Kp. árnyék neg.
Ultrahang – Hasi (áttekintő, komplex) UH vizsgálat
Eredmény: Hólyag ép kontúrú. Uterus norm. Nagyságú, anteflectalt, környezete szabad. Vesék szabályos szerk.Perirenalis terek szabadok. Hepar nem nagyobb, homogén szerk., ép kontúrú. Epeutak nem tágabbak. Epehólyag lumenében 17 mm átm.-jű, intenzív hangárnyékot adó epekő látható. Pancreas corpus vizsg., nem szélesebb, kórosat nem mutat. Lép nem nagyobb, homogén. Szabad hasűri folyadék nincs.

2. Lelet: 2011. 03.03.
Panasz: a beteg metrorrhagiat panaszol, egyéb panasza nincs.
Státusz: Kp. fejlett obes beteg. Bőre száraz, meleg, kp vértelt, látható nyálkahártyák kp. vérteltek. Conjunctiva kp. erezett, sclera fehér. Icterus nincs. Lehelete tiszta. Nyelve nedves, nem bevont. Nyakon kóros nyirokcsomó nem tapintható. Pajzsmirigy normál tapintatú, göb nem tapintható. Mellkas részarányos, rekeszek kitérnek. Érdes alaplégzés. Cor: normál szívtompulat, ritmusos, tiszta szívhangok. Zörej nincs. RR: 135/90 Hgmm fr: 85/min. Hasa puha, betapintható, kóros rezisztencia nem tapintható. A has bőrén striak. Nyomásérzékenység nincs. Máj 1.5 h. ujjal nagyobb. Lép nem tapintható. Vesetájék ütögetésre nem érzékeny. Jó bélhangok. Alsó végtagokon enyhe varicositas, anasarca nincs. Mko. jól tapintható perifériás erek. Külsérelmi nyoma nincs. Durva neurológiai kórjele nincs. TS: 93 kg
Vizsgálatok:
2011.03.04. 07:00 – Hemostasis (fekvő osztályos) (Laja) Proinr: 2.5
2011.03.07. 07:00 – Hemostasis (fekvő osztályos) (Laja) Proinr: 1.3
Testsúly: 95 kg
Vérc: 9.5-7.7-8.4 mmol/l

3. Lelet: 2011. 04. 05 – 2011. 04. 11.
Panasz: 3 hónapja darabos vérzése volt. Azóta vérezget. Fr. cu. Történt 03. Hóban. HDG: Differentiálatlan basaloid jellegű planocellularis carcinoma. Műtéti kivizsgálást követően Wertheim műtét céljából vesszük fel. Láztalan. Széklet, vizelet rendben.
Státusz:
PP. gyógyult hasfali seb. Mobilis hüvelycsonk szabad környezetben. Itt feltüntettek rengeteg labor eredményt, de nem tudom, melyiket nézzem, amiből kiderülnek a kérdéses elemek a tumorra vonatkozólag.
Diagnózis:
Méhnyak rosszindulatú daganata, k.m.n.
Carcinoma planocellulare, k.m.n.

4. lelet: Ezt a leletet 2011. 05.19.-én állították ki MÁSODIK onkológiai látogatás során.
2010 márciusában újból menstruáció jelentkezett nála, míg előtte, 1991 óta ez nem történt meg – mindez nagyon erős formában.
2010. novemberben kimaradt a ciklusa.
– 2010. december 4-én VI. bordatörést állapítottak meg. Itt hasi UH is történt, ami során kórosat NEM találtak.
– 2010. december 20-án erős nőgyógyászati vérzés jelentkezett, görcsölt, a vérzés jellege megváltozott. Márciusban magán nőgyógyásznál járt, ahol leletet nem kapott, de a doktor kórházi ellátást javasolt. A helyi nőgyógyászatra került, ahol fr.cu. történt. Hist.: differenciálatlan basaloid jellegű planocellularis cc.
2011. április 7-én TAH, BSO és lymphadenectomia l.u. Hist.: cc.planocellulare p. anaplasticum cervicis uteri. J.o. retroperitonealis lgl 0/8, b.o. 0/6.
Mellkas rtg és has UH neg.
Has CT.: máj rendben (cholelythiasis) retroperitoneumban kóros lgl. nincs, a legnagyobb nyirokcsomó hosszátmérője 2 cm. Szoros kontr. Jav.
pT2b, N0, M0.
Status: corpulens, adiposus beteg, alapbetegségével panaszmentes. Hasfal bőrén 21 cm-es alsó median laparotomia hegvonala, a köldököt balra kerüli el. Ép külső genitalek, kp. vérbő nyálkahártya. Kissé tágabb hüvely, ép záróheg, vérzés, váladékozás nincs, szabad parametriumok. Has értékelhetően nem tapintható át. Vizelet rendben, széklete szorulásos. Cukor diéta etc. miatt kb 11 kg-ot fogyott az utóbbi 3 hónapban. ECOG 0.
Terápiás terv: kismedencei irrad. Kemoterápiával, majd hüvelyi záróheg biztosítására HDR-AL kezelés. Primus I.-en elvi hely 2011. Jún. 14. Részletes megbeszélés MR lelet ismeretében.
TOP CT: 2011. Máj. 24.
Szakbizottsági bemutatás: 2011. Jun.7.
Kemoterápiás konzilium 2011. Jun. 15-én.

5. Lelet: 2011. 05. 23.
Vizsgálat: kontrollvizsgálat, konzílium
Epikrízis: Marfarin 1×10 mg ma és holnap is marad, szerdán kontrollra jelentkezzen.
(1 hete tartó, fokozódó alsó végtagi gyengeség miatt SBO-ra irányítjuk)

Saját megjegyzés: SBO-ról visszairányítottak ugyanerre a belgyógyászati részlegre, ugyanehhez az adjunktus nőhöz, aki felküldött minket az ideggyógyászatra, ahol reflex vizsgálatok után azonnal továbbküldtek koponya CT-re.

Eredmény:
Natív és kontrasztos koponya CT vizsgálat:
Az ábrázolódó orrmelléküregek légtartók. A retrobulbaris tér mk. oldalon szabad. A natív felvételeken fronto-parietalisan a fehérállományban egy szabálytalan alakú, elmosott kontúrú hypodensitas figyelhető meg. Kontrasztanyag adása után ez a terület a környezetétől élesen elkülönül, továbbra is hypodens, fronto-parieto-occipitalis elhelyezkedésű, kb. 10×4 cm átmérőjű. A jelzett területen belül 3 db., a kisagy állományában a kp. vonalban és jobb oldalon egy-egy, jobb oldalon pedig magasan parietalisan a kéregállományban 1 db kontrasztanyagot gyűrű szerűen halmozó 10-13 mm átmérőjű góc figyelhető meg. A jobb oldali perietalis alváltozás környezetében is szabálytalan alakú hypodens terület figyelhető meg. A kp. vonal megtartott. A bal oldali oldalkamra kissé szűkebb. Az extracerebralis liquorterek egyenletesen beszűkültek. A sulcusok elsimultak. A protuberantia occipitalis interna mellett egy éles kontúrú, 24mm átmérőjű liquor densitasú terület figyelhető meg. A vélemény: multiplex metastasis, kifejezett perifocalis és mérs. fokú diffuz agy oedemával. Arachnoidealis cysta.
NEJA Ideggyógyászati Ambulancia
A betegnek a közelmúltban nőgyógyászati műtéte volt, tu. Miatt. Néhány napja vette észre, hogy a mozdulatot követően dereka megfájdult. Feje tarkótájon fáj. Status: Tarkó szabad. Renyhe, alig kiváltható ínreflexek. Kp tág egyenlő fényre reagáló pupillák. Jobb o-on enyhe facialis aszimmetria. Nyelve kissé jobbra deviál. Jobb o-on AV túlsúlyú hemiparesis. Célpróbáknál jobb o-on téveszt. Rombergben jobbra eldől. Tudata éber, beszédzavar nincs. Orientált.
Vélemény: jobb o-i hemitünetek hátterében agyi met. lehetősége felmerül. Kop. CT viszgálata jav. kontrasztanyaggal. Lelettel kontroll.

6. Lelet: 2011. 05. 23.
CT megtörtént, melyen multiplex metastasis, kifejezett perifocalis és mérsékelt fokú diffuz agy oedemat írt le. Idegsebészeti vizsgálata történt. Steroid per os adása javasolt, valamint oncológiai megjelenés.
Diagnózis:
Az agy és agyburkok másodlagos rosszindulatú daganata
Féloldali spacticus bénulás.

Tapasztalat:
Tavaly december 4-én hogy-hogy nem vettek semmit sem észre az UH-n, ha azt édesanyám már akkor tudta, gyanakvás szinten, hogy miomája van, és már akkor érdekes ciklusokat produkált?
Az első két kórházi befekvés között eltelt időt és a nőgyógyászati műtétet többször is azzal halogatták el, hogy az orvos úr elutazott, mikor megjelent egy-egy vizsgálat során, csak legyintett az ügy sürgősségével kapcsolatban, pedig akkor édesanyám már bőven a vérhígító miatt sok vért vesztett, sápadttá, erőtlenné vált, és fájdalmai voltak alhasi tájékon, miközben tenyérnyi sűrűn vérerezett darabokkal szembesült egy-egy mosdó látogatása után. Továbbá a cukrát is próbálták beállítani, ezzel is halogatták a műtétet, aznap reggel hirtelen elhatározva műtötték meg annyi inzulint nyomva belé, ami a műtét kivitelezéséhez kellhet, nem értem tehát, hogy ezt előbb miért nem lehetett megtenni? Plusz mellette, hogy ha nekem, fiatalabb nőnek nem is, de egy idősebb, tiszteletet megérdemlő nőnek miért nem voltak képesek tájékoztatással élni, nem hogy még köszönni! Majd mikor a nagymamám bármit is kérdezett, csak azt hajtogatták, hogy szépen sikerült a műtét, szépen sikerült a műtét…

A vizsgálatok és műtétek több hetet csúsztak, legalább másfél, ha nem két hónapos elcsúszásban történt minden, és most, még az országos onkológián is nevetséges, amit műveltek.

Felküldtek minket, ahol első körben már reggeli kezdéstől szinte az esti zárásig ott ült édesanyám és a nagymamám teljesen feleslegesen, mindenki, aki arra járt és az óvodába-kell-vinnem-a-gyereket szöveggel bekerült az időpontos édesanyám elé, emellett még flegmán is viselkedtek vele, jóformán többször megbántották az állapotára való tekintettel, amit akkor még nem is sejthettek, mert majd 10 óra alatt egyszer nem nyúltak hozzá a dokumentumaihoz.

Ugyanehhez az orvoshoz másodszori látogatásuk során, azért is emeltem ezt ki még az elején, pénz ellenében már készségesebben viselkedtek velük, de még így is hetekkel később akarják a sugarat és kemoterápiát megkezdeni, pedig ha úgy vesszük, sürgős, és már rég meg lett volna az eredménye, ha már az itthoni nőgyógyász nem húzta volna a dolgot.

Kérdésem tehát az lenne, hogy édesanyámnak jó lenne-e minél előbb sugarat kapnia, vagy ilyen esetben mit tegyen az ember, próbáljon más kórházakban beutalóval dobálózni, esetleg önök közül ismer-e bárki is olyan orvost, aki az elkövetkező 2-3 hetet lefaraghatná egy-két napra, vagy feljelentéssel éljünk-e az itthoni orvossal szemben, ki az, aki elvállalná a kór ismeretében az azonnali lépést ez ügyben? Mit csináljunk mégis?

Ne haragudjanak a hosszú levélért, de fontosnak tartottam, hogy a kórismeret miatt mindezt legépeljem.

A részletes leírás átolvasása után először is a levél végén szereplő kérdésre  válaszolnánk, hogy mi jelenleg a teendő. Amikor a júniusra előjegyezett sugárkezelésről és kemoterápiás kezelésről Önök javaslatot kaptak, akkor ez annak az ismeretében történt, hogy a  beteg TNM stádium beosztása pT2b, No, M0. A sürgősséggel elvégzett agyi CT vizsgálat után viszont ez a stádiumbeosztás megváltozott, az M0 érték (ami azt jelentette, hogy nincs távoli áttét) M1-re változott (igazolt távoli áttét).

A korábban javasolt kismedencei sugárkezelés és kemoterápia célja a betegség későbbi kiújulási kockázatának csökkentése lett volna. Jelenleg azonban igazoltan áttétes betegségről van szó. Ez módosítja a szükséges kezeléseket, azért is, mert a klinikai tüneteket jelenleg az agyi áttétekkel kapcsolatos tünetek uralják, tehát ezek kezelése lesz valószínűleg elsősorban szükséges.

Bár a leírtakból nem derül ki, hogy május 23-n az idegsebészeti vizsgálatnak pontosan mi az eredménye, feltételezzük, részben amiatt, hogy nem idegsebészetre (műtétre) irányították a nagymamáját, részben a többszörös agyi áttétek miatt is ez gyanítható, hogy az idegsebészeti vizsgálaton úgy nyilatkozhattak, hogy nincs  lehetőség a többszörös gócban megjelent, az agy több helyén kimutatható agyi áttétek műtéti eltávolítására. Az elindított szteroid kezelés célja az, hogy a gócok körüli vizenyőt csökkentsék, s így a koponyában lévő helyhiány miatt kialakuló úgynevezett agynyomás-fokozódással járó idegrendszeri tünetek súlyosságát mérsékeljék, vagyis  ne súlyosbodjon, inkább javuljon a jobb oldali részleges bénulás, az egyensúlyzavar… Bizonyos esetekben vízhajtót, esetleg más szereket, súlyosabb esetekben infúziós kezelést is szoktak adni.

Ugyanakkor az agyi áttétek miatt azért szükséges onkológiai konzílium, mert felmerül annak lehetősége és szükségessége, hogy koponyai (agyi) sugárkezelésre lehet szükség.

Leveléből ugyanakkor nem derül ki, hogy május 23. óta jártak-e ismét onkológusnál, de ez lenne a következő, minél előbb szükséges lépés, hogy a most szükséges kezelésekről döntés születhessen. Ezzel a megjelenéssel nem kellene megvárni a június 7-re kiírt szakbizottsági bemutatást. Mivel sugárkezelési lehetőség nincs minden kórházban (Budapesten két helyen van), valószínűleg nem lenne érdemes más kórházba beutalókat szerezni, hanem az eddigi kezelést javasló intézetbe kellene ismét visszamenni.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Ápolási tapasztalatok: a betegek és a sugárkezelésd
Sugárkezelés: házi és kórházi praktikák
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Válaszok nélkül távozunk a kórházból
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes méhnyakrák életesélyei
Áttétes méhnyakrák
Méhnyakrák, III. stádium
Méhnyakrák: mi befolyásolja a tumormarkert?
CA-125 tumormarker magyarázata
Emelkedett tumormarker érték
Méhnyakrák: tumormarker és kiújulás
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Öröklődő méhnyakrák?
Örökölhető-e a HPV?
Hogyan tovább?
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Méhnyakrák gyötrő tünetei
Gyötrődő kismama
Méhnyakrák áttét nélkül
Méhnyakrák II B stádium
Méhnyakrák III B stádium

Top