Agyödéma (jelige: jupeti)

A diagnózis: anaplasticus glioma. Elhelyezkedése miatt műtét nem javasolt. Sugárkezelést, illetve radio-chemotherápiát javasoltak. Jól tudom, hogy ha mindkettő kell, együtt javasolt?

A gyógyszer nem érkezett meg időben (adminisztrációs baklövések sorozata miatt), így elkezdték a sugárkezelést: augusztus 14 – szeptember 28. között 54 Gy össz-gócdózisú irraditiot adtak, majd 3×2 Gy boost adtak szűkített mezőben. Novembertől februárig 4 chemotherápiás kezelést adtak.

Változatlan állapot miatt a chemotherápiában váltás történt. A március végi CT nagyfokú agyödémát jelzett.

Fenntiek után kérdezem van-e továbblépési lehetőség – specialista vagy más intézmény felkeresése, kontrolldiagnózis, más kezelési mód – bármi, ami az esélyeket növelheti?

Az anaplasticus glioma szövettanilag általában meglehetősen rosszindulatú daganat, amely az ősszel alkalmazott sugárkezelés és kemoterápia mellett valószínűleg átmenetileg nem növekedett.

A most kialakult vizenyő (agyödéma) ronthatja az idegrendszeri tüneteket, ezért úgynevezett dehidráló kezeléssel kísérlik meg csökkenteni a daganat körülötti szövetekben a víz felhalmozódását. A levele alapján valószínűleg nincs sokféle továbblépési lehetőség: teljes dózisú sugárkezelést kapott a beteg, s már kétféle kemoterápiás kezelést. Másodvélemény kérésére (egy másik, agyi daganatokra specializálódott sugárterapeuta vagy onkológus felkeresésére) természetesen mindig van lehetőség, de a leírtak alapján valószínűleg sajnos csekélyek a további terápiás lehetőségek.

Kapcsolódó cikkek:
Sugárterápia a tumorok ellen
Panaszvonal, ha késik a gyógyszer

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Koponyasugárzás és hányás
Sugárterápia mellékhatásai

Top