Alvászavarok daganatműtét után (jelige: kérdés)

Szeptember 29-én Wertheim műtétem volt. Utána sugárkezelést és kemoterápiát kaptam. Vizelettartási és széklettartási problémáim vannak azóta. Persze a tünetek enyhülnek. Nagyon rosszul alszom, nem elalvási problémáim és nem átalvási problémáim vannak, hanem az alvásom nem pihentető. Reggel, ha felébredek mindenem fáj, főleg a vállaim. Egész nap fáradt vagyok, délutánra csak vonszolom magam. Adtak altatót, antidepresszánst és feszültségoldót. Mindenhol ahová megyek ezekkel a problémákkal, azt mondják „belefér”. Kérdésem az, mi és meddig fér bele? Hová forduljak a problémáimmal?

Egy daganatos betegség kialakulása valóban nagy pszichés terhet ró a betegre, és hozzátartozóira, környezetére is. Feltételezzük, hogy a panaszai, fájdalmai hátterében nem igazolódott szervi elváltozás, ezért kapott antidepresszánst, szorongásoldót, lehet, hogy ezek dózisa vagy fajtája nincs még jól beállítva az Ön esetében. A tablettás kezeléseket ugyanakkor ki lehet és érdemes is kiegészíteni más szorongásoldó kezeléssel, amennyiben hozzáférhető ilyen lehetőség az Ön számára. Pszichoterápiára, autogén tréningre vagy egyéb relaxációs módszerekre van lehetőség. Segítséget jelenthet, ha környezetében talál valamilyen betegcsoportot, támaszadó szolgálatot, amelyek segíthetnek a betegséggel való testi-lelki küzdelemben.

Ugyanakkor természetesen az is fontos, hogy panaszairól beszámoljon az Önt kontrolláló onkológusnak, nőgyógyásznak, akik időről-időre javasolhatják képalkotó vizsgálat, például röntgen elvégzését a fájdalmas területről.

Honlapunkon is többször foglalkoztunk a rákbetegséggel való együttéléssel járó stresszel, illetve a mérséklésének lehetőségeivel, módszereivel, ezeket az írásokat a csatolt cikkek között találja.

Kapcsolódó cikkek:
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Családban is lehet magányos a beteg
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának
Segítség rákbetegeknek és családtagjaiknak
Feszültségoldó tréning rákbetegeknek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Támasz áttétes rákban
Tüdőrák és depresszió
Agyműtét utáni depresszió
Depresszió a rákban
Rákgyanú és kórháziszony
Kiújult hererák, összeomlás
Nyelőcsőrák psziché

Top