Arcüregi daganat, szarkóma (jelige: remény)

Édesanyámnál rosszindulatú arcüregi daganatot állapítottak meg (szarkóma, III.stádium, high grade). Nem műthető, intraarteriális kemoterápiát kap. Milyen további kezelés vezethet eredményre? Húsz évvel ezelőtt kapott sugárkezelést az orrmelléküregébe. Kaphat még sugárkezelést?

A III. stádiumban a daganat sok helyen összekapaszkodik a környezetével, gyakorlatilag sebészileg el nem távolítható módon – ezért kap édesanyja kemoterápiás kezelést. Amennyiben sebészeti beavatkozásra nincs lehetőség, nagy általánosságban a kemoterápia és a sugárkezelés jöhet szóba az onkológiai kezelések közül, ezek egyikét kapja most édesanyja.

Kemoterápiát nemcsak intraarteriálisan, hanem szisztémásan is lehet adni. Igaz, az intraarteriális kemoterápiánál is belejut a gyógyszer a szisztémás keringésbe (tehát a teljes testi keringésbe), csak általában intraarteriális kezelésre kisebb dózisokat lehet használni, mint az intravénás kemoterápiás kezelésben. Édesanyjánál valószínűleg azért döntöttek az intraarteriális kezelés mellett, mert az egyéb vizsgálatok nem mutattak a szervezetben más helyen áttéteket (sajnos a szarkómák kifejezetten hajlamosak áttét képzésre, főleg a high grade típusok).

Azt, hogy egy korábbi sugárkezelés után közel azonos területre kaphat-e a beteg sugárkezelést (szakszóval irradiációt), sugárterápiás konzílium döntheti el. Egy esetleges ilyen konzílium előtt fontos lenne tudni a korábbi sugárdózis, azt, hogy hol kapta, illetve szükséges lehet a konzíliumhoz minden, a korábbi sugárkezeléshez kapcsolódó dokumentum is.

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Rákpszichológia: nemcsak a test, a lélek is sajog
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…

Korábbi kérdések és válaszok a szarkómákról:
Arcüregi szarkóma esélyei
Áttétes synovialis sarcoma
Ostoszarkóma okozta tüdőáttét: elmúlik?
Áttétes szarkóma reális esélyei
Sarcoma a combban, felkarban
Liposarcoma a combban: kiújulhat?
Szarkóma a combban 38 évesen

Szarkóma: csontáttétek fájdalomcsillapítása

Osteosarcoma az arcüregben
Liposarcoma kiújulási esélyei
Ewing sarcoma: a gyógyuláshoz vezető út
Ewing sarcoma 16 évesen: alternatív készítmények
Ewing sarcoma 28 évesen
Óriási tüdődaganat 28 évesen
Szarkóma 26 évesen
Rosszindulatú szarkóma
8 kilogrammos chondrosarcoma
Csomó a combban
Sarcoma 28 évesen
Sarcoma a combban
Váladékos daganat

Top