Áttét a tüdőben (jelige: Barát)

Szeretnék mindent tudni a tüdőrákról, mert az egyik ismerősömnek oda lett áttétes a rák. Egy fiatal szervezetről van szó és soha nem dohányzott az illető, pedig mindenhol arról írnak…

A tüdőrák, tehát elsődlegesen a tüdőben kifejlődő daganat és egy olyan tumor, ami máshol jelent meg a szervezetben, majd áttétet képzett a tüdőben, nem ugyanaz a betegség. Mivel pedig a tüdőrák és valamilyen más elsődleges (primer) daganat tüdőáttéte (metasztázis) nem azonos betegség, teljesen eltérő kezelést is igényel. Amennyiben valamely más daganat adott átétet a tüdőbe (pl. veserák, prosztatarák, vastagbélrák, emlőrák stb.) akkor olyan gyógyszerekkel kell kezelni, ahogyan az alapbetegséget is, és nem úgy, ahogyan az elsődleges tüdőrákot.

Az is előfordul, hogy a tüdőrák elsődleges góca ad áttétet, áttéteket az azonos és/vagy az ellenoldali tüdőbe, ekkor valóban tüdőrákról beszélünk, s a kezelés is ennek megfelelő. Az alkalmazott kezelés (sugárterápia, különböző kemoterápiás készítmények, érfejlődés gátló kezelés és más úgynevezett célzott terápiák) függ a szövettani diagnózistól (hogy a tüdőrák melyik szöveti alcsoportjába tartozik a daganat), függ a betegség kiterjedtségétől (mekkora az elsődleges daganat, áttétesek-e az úgynevezett környéki nyirokcsomók, van-e távoli áttét és hol), függ a beteg általános állapotától és egyéb kísérőbetegségeitől is.

A dohányzás jelentősen, mintegy negyvenszeresre emeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát, de vannak kisebb számban olyan tüdőrákos esetek is, ahol a beteg korábban soha nem dohányzott (környezeti ártalmak, más tényezők, stb.). A betegtől érdeklődhet leginkább az aktuális állapotáról, a betegségéről, mivel az ő döntése, hogy mit és milyen mértékben oszt meg Önnel. Odafigyelésre, odafordulásra, támogatásra mindenképpen szüksége lehet még akkor is, ha a betegségről nem szívesen beszél másokkal. De ebben az esetben ezt lehetőleg tiszteletben kell tartani.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Fájdalomcsillapítás
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Segítség a rákbetegek családtagjainak

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes tüdőrák diagnózisa
Mellrák, áttétek, tüdőrák és májrák
Vastagbélrák és tüdőrák
Tüdőáttétes veserák
Veserák tüdőáttéttel
Csontáttétes tüdőrák problémás kezelése
Fertőzhet a tüdőrák?
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?

Top