Csontáttétes tüdőrák problémás kezelése

Egy nagyon kedves ismerősömnél tavaly diagnosztizáltak tüdőrákot. (Nem kissejteset.) A kemo- és sugárkezelés után az állapota gyorsan javult, nemsokára teljesen jól volt és megerősödött. Egy februári csontvizsgálatot követően az áprilisi PET-CT után az onkológus csontáttétet vélt felfedezni.

Az ismerősöm elkezdte a ZOMETA nevű infúziót kapni, havi rendszerességgel. Ezt követően állapota fokozatosan romlott, a második adag után a karján véraláfutások jelentek meg (az onkológusa szerint a MEDROL nevű sugárfibrózisra kapott gyógyszerrel lépett kapcsolatba az infúzió, ezért az előbbiből ezt követően felet szedett). A harmadik ZOMETA után már fulladásos tünetek jöttek. Az orvos szerint nem az infúzió tehet róla, mégis mindig a beadást követő három hétben van a legrosszabb állapotban.

Kérdésem: mi tévők legyünk? A fulladásos tünetek ijesztőek, most már újra egész MEDROL-t szed, de nem bizonyul hatásosnak. Hagyjuk abba ZOMETÁT és menjünk neki a kemónak? (A sugarat nem tartja az orvos szükségesnek, mivel a tumor nem okoz fájdalmat.) Ugye nem a tüdőrák végstádiuma miatt van a fulladás?

Levele alapján, a leletek pontos ismerete nélkül nem lehet megállapítani, hogy a fulladásos panaszok a rákos alapbetegség, esetleg a – szerencsére ritkán kialakuló – sugárfibrózis (a tüdő állományának kötőszövetes, rostos átalakulása, vagyis a légzőfelület csökkenése) miatt következett-e be. A tünetekről ismételten be kell számolni az onkológusnak, aki esetleg a biszfoszfonát (a csontátépülést gátló) kezelésben néhány heti átmeneti szüneteltetést, esetleg más infúziós vagy tablettás készítményre történő átállást is javasolhat. Azt, hogy kemoterápia a jelen helyzetben indokolt-e, szintén ő tudja megmondani, hiszen levele nem tartalmaz elég információt ahhoz, hogy annak alapján érdemben állást foglalhassunk egy egész kórlefolyásról és kezelési ütemtervről. Ha elbizonytalanodnak az alkalmazott terápiában, van arra lehetőség, hogy a leletekkel egy másik onkológustól is véleményt, úgynevezett másodvéleményt kérjenek.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Segítség a rákbetegek családtagjainak
Csontáttétek a daganatos betegségben

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák, állandó láz
Nem kissejtes tüdőrák
Nyirokcsomók és góc a tüdőben
Tüdőrák: hirtelen gyors leépülés?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?

Top