Áttétek, nagy fájdalmak (jelige: apukám fájdalmai)

Apukám hólyagrákban, prosztatarákban és csontrákban szenved. Tudjuk, hogy meg fog halni, és a fájdalmai elviselhetetlenek. Ugyanakkor most eszméletlenül megdagadtak a lábai, szinte reped a bőr rajta, állandóan lázas. Miért van ez, és meddig szenvedhet még, mert borzasztó nézni tehetetlenül a fájdalmát. Most már morfiumot is kap, de nem használ. Az erőnk fogy. De meddig még? Aki tud, segítsen!

Levele alapján az valószínűsíthető, hogy a kismedencében elhelyezkedő térfoglaló folyamat (daganat) gátolja a folyadék elfolyását az alsó végtagokban, ez okozhatja a lábak jelentős vizesedését.

A fájdalmat az igényeknek megfelelően csillapítani kell: a fájdalomcsillapítók dózisának akár naponkénti-kétnaponkénti emelésével. Általában egy tartós, folyamatos hatású fájdalomcsillapító (például különféle erős hatóanyagú szert tartalmazó tapaszok, vagy lassan felszívódó morfin tabletta/kapszula) megfelelő dózisra emelésével a fájdalom jó része kivédhető.

Az időszakosan jelentkező – úgynevezett áttöréses – fájdalmak csillapítására gyorsan felszívódó, erős hatású készítményeket (tramadol hatóanyagot tartalmazó vagy gyorsan felszívódó morfin tablettát) lehet alkalmazni, illetve szükség esetén a fájdalomcsillapító injekcióban is adható. A jelenleg már rendelkezésre álló tapaszok, illetve tartós hatású morfin tabletták/kapszulák segítségével az esetek jó részében a fájdalom megfelelően csillapítható. Ehhez azonban szükséges a beteg és/vagy a hozzátartozók jelzése az orvosok felé, hogy a fájdalom jelentős panaszt okoz. A fájdalom csillapításában háziorvosuk, illetve az édesapját kezelő onkológus, esetleg fájdalomambulancián rendelő szakember segíthet Önöknek.

Kapcsolódó cikkek:
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Csontáttétek a daganatos betegségben
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
A magányos haldoklás ellen küzdenek
Húgyhólyagrák
Prosztatarák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csontáttét fájdalmai
Fájdalomcsillapítás és morfium
Rosszindulatú húgyhólyagrák
Húgyhólyagrák
Vigasztaló unoka

Top