Áttétes méhtestrák (jelige: Édesanyám CT lelete)

CT lelet értelmezésében szeretnék segítséget kérni Önöktől. Édesanyámnál méhtestrákot diagnosztizáltak tavaly. Megműtötték, 2 sugarat kapott utána. Idén rosszabbodott az állapota, jelenős ascitest találtak nála. Kemoterápiát 3 hetente kap. Kb. 2 hónapja az alhasán az első műtéti heg végénél egy kitüremkedés jelent meg. Ez egyre nagyobb lett, 3 hete kifakadt. Jelenleg ki akarják vágni.

A legutóbbi CT lelet szövege:
Az alhas területén a subcutisban követett kontrasztanyagot halmozó körülírt képlet tovább növekedett, 36 mm-es. Bal oldalon inguinalis 10-13 mm közötti rövidebb átmérőjű kóros nyirokcsomók jelentek meg. A jobb inguinalis régióban ennél kisebb, ovális nyirokcsomók vannak, melyek a kóros méretet nem érik el. Máj, lép, eperendszer, pancreas, vesék és mellékvesék változatlanul ép CT morfológiával ábrázolódnak.

A colon transversum alatt egy 6×4 cm keresztmetszetű kóros nyirokcsomókból álló conglomeratum ábrázolódott. Hasonló morfológiájú 28 mm nagyobb átmérőjű képlet látszik a duodenum alsó áthajlásától el nem választhatóan a cava előtt, melyről nem dönthető el, hogy a kanyarodó duodenumnak vagy kóros nyirokcsomónak felel-e meg. A mesenteriumban ezenkívül néhány 1 cm körüli, szintén nyirokcsomónak tartható képlet ábrázolódik.

Az uterus eltávolítva. Jelenleg a jobb ovarium korábbinál kicsit nagyobbnak ábrázolódik 27 mm-es. Jelenleg ascites nincs.

Vélemény:
– Pulmonális áttét továbbra sem igazolható.
– A cseplesz, ill. a mesenterilis metastasisok, valamint a hasfali metastasis tekintetében további progresszió látható.
– Az inguinalis régióban pathologiás nyirokcsomók jelentek mg.

Az alhas területén, a bőr alatt (subcutisban) látnak kóros, növekedést mutató képletet. Bal oldalon a lágyékhajlatban (inguinalisan) kóros méretű nyirokcsomókat írnak le, azt valószínűsítve, hogy ezek áttétes nyirokcsomók. A colon transversum a haránt vastagbél, vagyis a vastagbélnek a has felső részén közel vízszintesen elhelyezkedő (valójában kissé belógó) szakasza a máj és a lép között. Itt egy több nyirokcsomóból álló konglomerátumot (nyirokcsomó halmazt) látnak. A duodenum a patkóbél, vagyis a hasban jobb oldalt felül az a bélszakasz, amelybe a gyomor folytatódik. Itt is ábrázolódott egy elváltozás, erről azonban nem lehetett a képek alapján pontosan megállapítani, hogy mi lehet. A mesenterium magyarul a bélfodor, de tulajdonképpen ez a hashártya lemezeket jelöli, itt is találtak nyirokcsomókat.

Az, hogy a leírás szerint a lágyékhajlati nyirokcsomók a korábbiakhoz képest újonnan jelentek meg és a hasfali áttétnek tartott képlet növekedést mutat, azt jelenti valószínűleg, hogy a jelenleg alkalmazott kezelés már nem gátolja elég hatékonyan a daganatsejtek növekedését.

Kapcsolódó cikkek:
Méhtestrák
A rák stádiumának meghatározása
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Sugárterápia a tumorok ellen
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Fájdalomcsillapítás

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méhtestrák: sugár- vagy kemo?
Méhdaganat stádiuma
Méhtestrák, kismedencei sugárkezelés

Méhtestrák sugárterápiája

Méhtestrák miatti sugár mellékhatása vizelésnél
Méhtestrák elleni védekezés
Méhtestrák felfedezése
Túlélés kemoterápia után 2.
Méhdaganat, stádiumbesorolás
Méhdaganat eltávolítása után
Műtét után kell-e rákszűrés?
Méhtestrák, duzzadt nyirokcsomók
Vizelettartás helyreállítása
Kapcsolat a rák és a császármetszés között?

Top