Áttétes nyelőcsőrák (jelige: mire számíthatunk?)

Apukám szenved áttétes nyelőcsőrákban: az áttét a gyomorban van. Kb. 3 hónapja kezdődött, mára csont és bőr, volt kórházban, 1 sugárkezelésen túl van. Szellemileg is kezd leépülni, nehezen jár, nagyon gyenge.

A kérdésem az lenne, hogy ez a típusú betegség milyen lefolyású? Egészen legyengül majd, el se fogja tudni látni magát semmilyen szinten? Vagy ha ilyen rossz állapotban van, nincsen sok esély már? Az az igazság, nem tudom, mire számítsak, hogy készüljünk fel lelkileg. Az orvosok nem mondanak semmit, csak azt, hogy rossz a helyzet…

Az, hogy édesapja ennyire  lefogyott, részben a betegség előrehaladott voltára utal, részben a daganat tápcsatornát szűkítő hatása miatt a korlátozott tápanyagbevitel következménye. Ilyenkor a beteg táplálását tápszerek, folyékony, de magas kalóriatartalmú ételek bevitelével igyekeznek biztosítani, illetve bizonyos esetekben a hasfalon keresztül a gyomorba vagy a vékonybélbe ültetnek be egy csövet, amelybe a táplálékot fecskendővel benyomva lehet biztosítani a megfelelő kalóriabevitelt. Másik lehetőség az orron keresztül tápszonda levezetése a gyomorba – hacsak a gyomort nem szűri be teljesen a daganat.

Amikor az  orvosok azt mondják, hogy rossz a helyzet, akkor érdemes feltenni azokat a kérdéseket, amelyek ezzel kapcsolatban Önben megfogalmazódnak – hogy pontosan mit jelent ez, mi várható, mit tehetnek Önök, hogy édesapjának ebben a „rossz helyzetben” segíthessenek, mit javasol az orvos a helyzet rosszaságának tompítására, a beteg és a család számára elviselhetőbbé tételére.

A mostani állapot  leírása, illetve az, hogy az orvosok azt mondják, hogy rossz a helyzet, azt sejteti, hogy édesapja állapotának további romlása várható. Ezzel párhuzamosan jobban rászorul a családjára, ágyhoz kötötté válhat, ápolásra szorulhat – erre nemcsak lelkileg kell felkészülni, hanem a leginkább megfelelő ápolási lehetőségek biztosításának is érdemes már most utánanézni. Ebben kaphatnak tanácsot az édesapját kezelő onkológustól, a háziorvostól, felvehetik a kapcsolatot otthonápolási szolgálattal, illetve amennyiben az Önök településén elérhető, úgynevezett hospice szolgálattal (a főoldalunk alján találhat egy térképes adatbázist).

A háziorvos, amennyiben ezt indokoltnak látja, recepten „utalványozhat” házi ápolást, amelyet napi 1-2 órában a társadalombiztosítás (OEP) finanszíroz, s ez lehetővé teszi, hogy az ápolási szakfeladatokat a kijáró nővér a beteg otthonában elláthassa. Azért is érdemes most utánanézni a lehetőségeknek, hogy amennyiben a helyzet úgy alakul, ne kelljen kapkodni, és tudják, hova lehet fordulni. 

Kapcsolódó cikkek:
Nyelőcsőrák
Sugárkezelés a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
A magányos haldoklás ellen küzdenek
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nyelőcsőfekély, nyelőcsőrák esélye
Műthetetlen nyelőcsőrák
Nyelőcsőrák, fogsorkészítés
Nyelőcsőrák, elhalasztott műtét
Nyelőcsőrák psziché
Jóindulatú ciszta a torokban
Nyelőcsőtumor esélyei
Nyelőcsőrák végstádium
Nyelési gondok
Daganatok vérelzárása
Nyelőcsőrák és étvágy
Nyelőcsőrák és fulladás
Nyelőcsőrák és szerek
Áttétes nyelőcsőrák
Stent és szonda

Top