Áttétes nyelőcsőrák (jelige: Zsike2009)

Az Öcsémnél 2009. 02. 23-án C1590 nyelőcső rosszindulatú daganatot (k.m.n.) találtak. Az elvégzett vizsgálatok a mellkasröntgenen két kerékárnyékot találtak, mely felvette metastazis lehetőségét, gastrofiberoscopia kiterjedt oesophagus tumort, hasi UH vizsgálata mély metastazisokat igazolt. A folyamat kiterjedése, elhelyezkedése miatt stent beültetés, műtét nem jön szóba, onkológus konzílium alapján szupportív kezelés a teendő. Gastroenterológián napi 3×1 doboz Nutridrinket írtak elő Neki. Érdeklődnék, milyen gyógymód lenne rá.

Az előrehaladott, áttétes nyelőcsőrák kezelésében a kemoterápia és a sugárkezelés jöhet szóba, de ezeknek a kezeléseknek a feltétele a beteg kielégítő általános állapota, megfelelő erőnléte, megfelelő labor vizsgálati eredményei, mert csak ebben az esetben várható, hogy a kezelés „használ” és többlet időt ad a betegnek.

Van olyan helyzet, amikor az orvosok azt gondolják, hogy ezekkel az aktív onkológiai kezelésekkel csak ártanak a betegnek, s ilyenkor nem javasolják ezeket a kezeléseket, hanem a beteg tüneteit csökkentő szupportív (támogató) kezelést javasolnak. Ennek része a megfelelő táplálás biztosítása tápszerekkel, ha a beteg nem tud nyelni, akkor valamilyen kisebb sebészeti beavatkozással, a nyelőcső alatti területhez vezető valamilyen cső beültetésével, amelyen keresztül a megfelelő táplálékbevitel biztosítható, hogy a beteg fogyását, sorvadását lassítani lehessen.

A másik fontos dolog a fájdalom megfelelő csillapítása, figyelembe véve azt is, hogy a beteg mit tud lenyelni. Lehet, hogy fájdalomcsillapító tapaszok, cseppek adása hatásosabb, mint a tablettás formában történő fájdalomcsillapítás, ha a nyelés korlátozza a megfelelő fájdalomcsillapítók bevételét.

Kapcsolódó cikkek:
Nyelőcsőrák
Fájdalomcsillapítás
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nyelőcsőrák szenvedései
Nyelőcsőműtét
Nyelőcsőrák és májzsugor
Nyelőcsőrák: tágítás és hideg veríték
Bevérzett nyelőcsőrák
Áttétes nyelőcsőrák
Nyelőcsőfekély, nyelőcsőrák esélye
Műthetetlen nyelőcsőrák
Nyelőcsőrák, fogsorkészítés
Nyelőcsőrák, elhalasztott műtét
Nyelőcsőrák psziché
Jóindulatú ciszta a torokban
Nyelőcsőtumor esélyei
Nyelőcsőrák végstádium
Nyelési gondok
Daganatok vérelzárása
Nyelőcsőrák és étvágy
Nyelőcsőrák és fulladás
Nyelőcsőrák és szerek
Áttétes nyelőcsőrák
Stent és szonda

Top