Áttétes synovialis sarcoma (jelige: Erdély)

43 éves édesanyámnak synovialis sarcoma volt a combjában, ami miatt amputálták a lábát másfél évvel ezelőtt. A nyáron derült ki, hogy áttétet adott már a vállára, amit nem lehetett műteni, mert már rajta volt a csonton. Az akkori nagysága, ami szemmel latható volt, nem volt nagyobb 3 cm-nél. Mostanra ököl nagyságú lett. Kapott 7 rendbe kemót, egy hétig sugárkezelést, de tovább nem adták, azt mondták értelmetlen, mert eltűnni az onnan nem fog, műteni nem lehet. Emellett a csonknál is van egy góc, ami egészen addig amíg nem kapta a kemót, nem volt aktív, azóta pedig nagy fájdalma van ott is, meg a vállán is. A kemoterápia hatására megbolydult az a góc is?

Fentanyl 75 kap és napi kétszer Oxycontint, ezek mellett is nagy fájdalma van! Mi lesz a későbbiekben, ha már ilyen erős gyógyszereket kap? Az éjszaka egy kisebb mozdulásra a vállán pattant valami, azóta nagyon nehezen tudja mozdítani a vállát. Kékülés nincs, ami a csonttörésre utalna. Mi történhetett?

Nem a kemoterápia bolygatta meg a gócot, hanem valószínűleg a kemoterápia és/vagy sugárterápia ellenére növekedtek tovább a daganatos gócok, s ez is lehet az oka annak, hogy az észlelt daganatnövekedés (progresszió, rosszabbodás) miatt nem folytatták a kezelést, mert a ráksejtek rezisztenssé, ellenállóvá váltak a kezelésre.

A nagy fájdalom miatt szükséges a most alkalmazott gyógyszerdózisok emelése, esetleg más készítmény beállítása, mert abban az állapotban is, ha a daganatos betegség nem gyógyítható, csak tünetileg látható el a beteg, az egyik legfontosabb cél az, hogy a betegnek ne, vagy csak minimálisan legyenek fájdalmai. Az állandó szintet jelentő hatóanyag mellett az esetenként jelentkező, úgynevezett „áttörő fájdalmak” csillapítására is el szoktál látni a beteget szükség szerint bevehető, megfelelő erősségű, gyorsan felszívódó (tehát nem tartós hatású) fájdalomcsillapítóval.

Az hogy az éjszaka tapasztalt pattanás után nincs kékülés az édesanyja vállán, nem zárja ki, hogy nincs törés. Ezért fontos lenne orvoshoz fordulniuk, hiszen valószínűleg egy röntgen vizsgálattal el lehet dönteni, hogy van-e törés, és ha netán igen, utána (ortopéd)sebész mondhatja meg, hogy a daganat által is érintett vállcsontoknál lehet-e műtétileg valamit tenni (sajnos, bizonyos esetekben nincs erre lehetőség).

Kapcsolódó cikkek:
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Fájdalomcsillapítás: fontos az orvosi konzultáció
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Elégtelen fájdalomcsillapítás, túl sok szenvedés
Csontáttétek
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Rákpszichológia: nemcsak a test, a lélek is sajog
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Korábbi kérdések és válaszok a szarkómákról:
Ostoszarkóma okozta tüdőáttét: elmúlik?
Áttétes szarkóma reális esélyei
Sarcoma a combban, felkarban
Liposarcoma a combban: kiújulhat?
Szarkóma a combban 38 évesen

Szarkóma: csontáttétek fájdalomcsillapítása

Osteosarcoma az arcüregben
Liposarcoma kiújulási esélyei
Ewing sarcoma: a gyógyuláshoz vezető út
Ewing sarcoma 16 évesen: alternatív készítmények
Ewing sarcoma 28 évesen
Óriási tüdődaganat 28 évesen
Szarkóma 26 évesen
Rosszindulatú szarkóma
8 kilogrammos chondrosarcoma
Csomó a combban
Sarcoma 28 évesen
Sarcoma a combban
Váladékos daganat

Top