Áttétes tüdőrák: nyomásfokozódás (jelige: aggódom)

Édesapám múlt hétfőn megkapta az utolsó sugarazást, csütörtökön pedig a negyedik, utolsónak szánt ECO-t. Két napja iszonyatos hányinger, gyengeség és hányás gyötri. Ma felvittük a kórházba, ahol azt mondták, ez nem jó, be is fektették. Az orvos szerint az agynyomással van baj. Ez mivel járhat?

Az agyi nyomásfokozódás akkor alakul ki, ha a daganat növekszik az agyban, vagy ha a körülötte lévő vizenyő mennyisége fokozódik. Ez utóbbin az esetek egy részében lehet segíteni a nyomásfokozódás elleni, úgynevezett dehidráló kezelésként adott gyógyszerek dózisának emelésével, illetve újabb gyógyszerek adásával. A kezelőorvos azért is vette fel édesapját a kórházba, hogy ezeket a gyógyszereket megpróbálja beállítani, illetve a hányingerrel, hányással küszködő betegnek részben infúzióban bejuttatni.

Ha az agyi daganatok az alkalmazott sugárkezelés ellenére növekednek, egyre nagyobb helyet foglalnak el a tágulásra képtelen, csontos falakkal lezárt agykoponyában. Ez esetben sajnos lehetséges, hogy már az állapotjavítás lehetőségei is korlátozottak.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Agydaganatok és agyi áttétek
Csontáttétek a daganatos betegségben
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Előzmény:
Tüdőrák, utolsó hónapok
Agyi áttét: a terápia vége?
Tüdőrák, agyi MR
Kissejtes tüdőrák áttétjei
Kissejtes tüdőrák és ECO
Kissejtes tüdőrák terápiája

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes tüdőrák, agydaganat
Tüdőrák: furcsa viselkedés, agyi áttét?
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Reménytelen tüdőrák?
Kissejtes tüdőrák

Top