Áttétes tüdőrák (jelige: agydaganat)

Anyukám tüdejében úgy 1,5 évvel ezelőtt egy tumort találtak, amit sikeresen el is távolítottak. Utána kemo kúrát kapott. A tél bejövetele előtt azonban kiderült, hogy a kisagynál is egy tumor jött létre. Ezt is eltávolították, majd sugárkezelést kapott és a még fennmaradt kemo kúrákat is megkapta. Július 6-án kellett volna az utolsó kúrát kapnia, de kiderült, hogy az előző tumor mellett a kisagyban egy újabb tumor jött létre.

A kérdésem, hogy lehet-e még műteni, eltávolítani? Ha igen, milyen módszerrel? Sebészeti vagy sugárkezeléssel? Mennyi esélye van arra, hogy felépüljön?

Azt, hogy az újabb áttét miatt van-e lehetőség vagy szükség újabb műtéti beavatkozásra, idegsebész döntheti el. A bő fél éve végzett műtét csökkentette az agyban lévő idegenszövet, s így az általában idegrendszeri tüneteket okozó agyi nyomásfokozódás kialakulásának kockázatát, illetve a sugárkezelés valószínűleg lelassította az agyi daganatos folyamat kiújulását és növekedését.

Sajnos nagyon gyakori, hogy az agyi áttétek, ha egyszer megjelentek, rövidebb-hosszabb idő elteltével kiújulnak vagy többszörössé válnak. Édesanyja esetében is ez történt. Sajnos az újabb áttét megjelenése a betegség rosszabbodására utal. A fél évvel ezelőtti agyműtét és sugárkezelés után meglehetősen korlátozottak az újabb beavatkozási lehetőségek.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Agydaganatok, agyi áttétek
Fájdalomcsillapítás
Segítség a rákbetegek családtagjainak
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák: furcsa viselkedés, agyi áttét?
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák, agyi áttét
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Reménytelen tüdőrák?
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?

Top