Áttétes tüdőrák rosszabbodása (jelige: aggódom)

Édesapám állapota napról-napra, óráról-órára rosszabbodik. Az eddigi panaszok (kissejtes tüdőrák, kisagyi folyadékgyülemű tumor, mellékvesék daganata) mellé sorvadás, súlyos veseelégtelenség társult.

Apu nagyon gyenge, a mosdóba is csak a falnak támaszkodva tud elmenni. A beszédét alig értjük. Tudata tiszta, de néha zavaros amit mond. 125 kilóról 98-ra csökkent a súlya, étvágya nincs. A centrális, bal tüdőben lévő tumor áttétet adott a nyirokcsomókra, a bal tüdő többi részeibe. Fulladása, köhögése, csuklása ijesztő. Tehetetlen vagyok!

Apu 64 mg/nap Medrolt kapott, de napi 16 mg-ra csökkentették, mert nem bírta. Szédül, nyelési és lábfájdalmai vannak. A kórháztól fél. Az én erős Apám olyan gyámoltalan, mint egy kisgyerek. Tudom, hogy kevés ennyi adat, mégis sokat jelentene az Önök megtisztelő véleménye!

Sajnos az előző hét levelünkben korábban már leírtakhoz sok új információt immár nem tudunk hozzátenni. A korábbi leveleiből kapott információk alapján, s amit most leír, az alapbetegség rosszabbodására, a daganatok terjedésére lehet következtetni, s ez eredményezheti édesapja folyamatossá vált állapotromlását.

A fizikai állapot romlása, a fizikai funkciók korlátozódása és/vagy elvesztése is hozzájárul, hogy korábban erős édesapja gyámoltalanná, kiszolgáltatottá vált. Ez azt is jelenti, amit nehéz megtapasztalni, átélni, elfogadni, hogy édesapja tartósan és fokozódóan az Ön(ök) segítségére szorul, s a szerepek felcserélődnek: az eddig Önt óvó és gyámolító édesapjának van szüksége az Ön törődésére. Ez az az időszak, amikor a családtagok sokat tehetnek a beteg kényelméért, gondos ápolásáért, s az odafigyelő törődés fontos mind a beteg, mind a család számára ebben a még együtt töltött, az életben oly fontos utolsó életszakaszban.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Agydaganatok és agyi áttétek
Csontáttétek a daganatos betegségben
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Előzmény:
Áttétes tüdőrák: nyomásfokozódás
Tüdőrák, utolsó hónapok

Agyi áttét: a terápia vége?
Tüdőrák, agyi MR
Kissejtes tüdőrák áttétjei
Kissejtes tüdőrák és ECO
Kissejtes tüdőrák terápiája

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes tüdőrák, agydaganat
Tüdőrák: furcsa viselkedés, agyi áttét?
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Reménytelen tüdőrák?
Kissejtes tüdőrák

Top