Áttétes veserák, Sutent (jelige: Egészség)

Édesapámat 2010 nyarán (68 éves, 2-es típusú cukorbeteg) műtötték vesedaganattal. Az egyik vesét eltávolították, de sajnos áttétek alakultak ki. Pár hete vért találtak a székletében és véres köpetek is előfordulnak. A garatból vett szövetmintából kiderült, hogy az áttétek okozhatják a panaszokat. A CT is kimutatott áttétet az egyik bordán.

Sugárkezelést nem alkalmaznak nála, hanem nagydózisú c-vitamint szed, iszonyú drága gyógyteát iszik, illetve Sutentet írtak fel neki, ami tudomásunk szerint egy speciális és viszonylag újkeletű készítmény, amit nemrégiben még csak külföldön alkalmaztak. Természetesen nem dohányzik tovább, és igyekszik egészségesen táplálkozni. Sajnos elég gyenge, fáradékony és sokat fogyott.

Amint említettem, Sutent nevezetű gyógyszert kap, de őszintén szólva kissé hitevesztett vagyok és ezért érdekelne e gyógyszer szedésének az eredményessége.

Az egyik kérdésem is ezzel kapcsolatos lenne: azaz, hogy vannak-e adatok, pozitív tapasztalatok e gyógyszer hatékonyságával kapcsolatban, hiszen ez az egyetlen kapaszkodónk…

A másik pedig, hogy engem most már őszintén érdekel, hogy felgyógyult-e már valaha valaki „áttétes” rákból? Abban tudok hinni, hogy ha egy szerv rákos és azt eltávolítják, a betegség megszűnhet az immunrendszer erősítésével és megfelelő gyógykezeléssel természetesen, de ha áttét áttét hátát van, sajnos elég kilátástalannak tartom a helyzetet. A teák és az egyéb immunerősítő szerek sajnos nekem „hitegetésnek” tűnnek.

Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm, és ezúton én is szeretném kifejezni tiszteletemet és ismételten köszönetemet a segítő munkájukért!

A levelében említett daganatgátló készítményt többek között műtétileg el nem távolítható vagy áttétes veserák kezelésére is törzskönyvezte az Európai Gyógyszerhatóság, s ma már hazánkban is társadalombiztosítási támogatással hozzáférhető. A törzskönyvezésére (vagyis a gyógyszerhatósági engedély kiadására) azért került sor, mert klinikai gyógyszervizsgálatban igazolták azt, hogy ez a készítmény hatékonyabb, mint a korábban a vesesejtes rák kezelésére alkalmazott interferon kezelés.

A törzskönyvezési vizsgálatban a progressziómentes túlélést értékelték, vagyis annak az időnek a megnyúlását figyelték, illetve tapasztalták, amíg a betegek betegsége nem rosszabbodik (progrediál). Ez sajnos nem azt jelenti, hogy a betegeknél eltűnik az áttét, de a kezelés eredményeként kitolódik az az időszak, amikor a beteg mindennapjait nem rontják a rosszabbodó áttétes betegséggel járó tünetek. Gyógyulás reálisan nem várható, a terápia célja elsődlegesen, hogy a rákot minél tovább kordában tartsák, terjedését a lehetőségek szerint lassítsák.

A kiterjedt, áttétes daganatos folyamatok lefolyása között is óriási különbségek vannak a betegségtípusok és a betegek között is, ám azt jól érzi: a kezelések eredményességét ezekben az esetekben gyakran nem a teljes gyógyulásban, hanem abban mérik, hogy a kezelésekkel mennyivel biztosítható hosszabb és panaszmentesebb idő ahhoz képest, mintha egy adott terápiát nem kapnának meg a betegek.

A nagy dózisú C vitamin és a teák vonatkozásában tudomásunk szerint sincs semmilyen olyan tudományos klinikai vizsgálat, amely bizonyította volna a daganatellenes hatást vagy a túlélési előnyt.

Az édesapjánál tapasztalt fogyásról érdemes beszámolni az onkológus kezelőorvosnak, mert tápszerek adásával, esetleg kifejezetten onkológiai betegek testsúlyvesztésére törzskönyvezett készítmény alkalmazásával remélhetőleg lehet javítani ezen a helyzeten.

Kapcsolódó cikkek:
Veserák
Veserák: célzott terápiák a gyógyulásért
Veserákban is hatásos az érgátló terápia
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápa: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes vesetumor, mellkasi áttét
Áttétes veserák célzott kezelés
Vesedaganat? Dúsulás a csontban
Veserák, csontáttétek 2.
Veserák: kivenni a mellékvesét is?

Veserák: veseműtét utáni kontroll CT

Májrák-vesedaganat

Májáttétes veserák kezelése
Májrák vese áttéttel
Világossejtes veserák tumormarkerei, CA 15-3
Vesetumor, műtét előtti CT

Veserák kezelése, mellékhatások csökkentése
Veserák, veseműtét, nyirokcsomók
Veserák kezelések és kilátásai
Betegség lelki kezelése
Tüdőáttétes veserák
Veserák tüdőáttéttel
Veserák: miért 5 év?
Veserák kiújulás esélyei
Vesedaganat?

Vesefájdalom, kontrol UH
Veserák gyógyszeres terápiája
Áttétes veserák?
Veserák tüdőáttéttel 2.
Veserák tüdőáttéttel 1.
Élet vesesejtes carcinoma-val
Veseáttét és EGFR
Veserák operációja után
Világossejtes veserák
Elváltozás a vesén
Veserák: alternatíva kemoterápiára?
Veserák gyógyulási esélyei
Esélyek a veseműtét után
Világossejtes vesedaganat
Vesedaganat és combfájdalom
Vesedaganat és vitaminok
Eperák vagy veserák?
Májáttét, besárgulás, hallucinációk
Vesedaganat?

Vesefájdalom, kontroll UH

Top