Bélelzáródás daganat miatt (jelige: Apu)

62 éves édesapámat bélelzáródással sürgősen megműtötték. A műtét során kiderült, hogy daganat okozta az elzáródást. Kivezették a vastagbelet a hasfalon kívülre. (Azt mondták, hogy 3-6 hónap múlva visszahelyezhető.) A műtét után olyan rossz általános állapotba került, hogy 5 hét intenzív osztályos kezelés történt (lélegeztetőgép). Szerencsére innét kikerült, a légzése is jó lett, most a belgyógyászaton van. Borzasztóan legyengült, lefogyott, egyelőre nem tud lábra sem állni. Nincs az alapbetegségén kívül baja, meg kell erősödnie. A szövettani vizsgálat szerint rosszindulatú, előrehaladott daganata volt, amely a nyirokcsomókra áttétes, májra, egyébre nem.

Mennyire kell megerősödnie a kemoterápiára, és mik a gyógyulási esélyei ilyen gyengén? Természetesen mindent megteszünk, hogy erősödjön, de attól félek, hogy ez nagyon lassan megy, a kezelést viszont el kellene minél előbb kezdeni.

Az, hogy mennyire sürgős a kezelés megkezdése, részben függ attól is, hogy az elzáródást okozó daganatot sikerült-e eltávolítani vagy csak a daganatos gócot elkerülve azért került sor a hasfali kivezetésre, hogy lehessen biztosítani a székürítést. Erre olyan esetben kerül sor, amikor a daganat ráterjed a környezetére, hashártyára, szomszéd belekre, és még nagyobb bélszakaszok kimetszésével sem lehet daganatmentesnek gondolt helyzetet elérni a hasüregben. Amennyiben valóban csak a környező nyirokcsomókban volt áttét, a daganatot sikerült eltávolítani, nem kúszott rá a sebész által látható módon a hashártyára, akkor valóban el kellene indítani a műtét utáni kemoterápiát, amelynek célja a későbbi áttétek kialakulási kockázatának csökkentése.

Egy szokásosan lezajló vastagbélműtét után, ha ezt a szövettan, a nyirokcsomók érintettsége, a daganat mérete szükségessé teszi és nincs távoli áttét, a 60-70 éves betegek többsége akár 2 hét múlva már onkológiailag kezelhető állapotban van – bár ekkor is meg szokták várni általában a műtét utáni legalább 4. hetet. A műtét vagy a betegség miatt rosszabb állapotú betegnél azonban más szempontokat is figyelembe kell venni. Egy jelenleg is kórházi ápolásra szoruló beteget nem lehet erős gyógyszerekkel kezelni, mert ez újabb szövődményeket okozhat, vagyis árthat a betegnek. Praktikus a betegnek annyira megerősödni, hogy önellátó legyen, egész nap fenn tudjon lenni, tenni-venni a lakásában. Levele alapján onkológiai szempontból édesapja sajnos jelenleg még valóban nincs kezelhető állapotban.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák áttéttel
Áttétes vastagbéltumor
Őszintén a vastagbélrákról
Áttétes vastagbéltumor
Májáttétes vastagbélrák
Vastagbéldaganat, kemoterápia idős korban
Vastagbélrák, kemoterápia, vérkép
Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Májáttétes béldaganat kezelése
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák és májáttét
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top