CA 15-3 tumormarker emelkedés gyulladásban?

Édesanyám több mint 20 éve autoimmun beteg, az állapota januárban ismét rosszabbodott. Nagyon aggasztó béltünetei voltak, véres széklettel, fájdalommal, amelyet colonoscopiás vizsgálaton IBS-nek (irritábilis bél szindrómának) írtak le. Az immunológus doktornő ettől függetlenül elküldte a levett vért tumormarker vizsgálatra, és a CA 15-3-as érték aggasztóan magas (a labor felső értéke 24, a mért érték 54) lett. Ezt követően a biztonság kedvéért elküldték mammográfiára, ami negatív lett. Szintén a biztonság kedvéért kb. egy hónap múltán kontrollvizsgálatot csináltak a laborban, és a CA 15-3 érték most már 68.

Én már az 54-et is aggasztóan soknak tartom (a képalkotó vizsgálat eredményétől függetlenül, hiszen az mégiscsak a szemmel látható elváltozásokat tudja csak kimutatni), az pedig, hogy további 14-gyel, gyakorlatilag a határérték háromszorosára emelkedett egy hónap alatt, már kifejezetten ijesztő. Az immunológus doktornő elsődlegesen továbbra is az autoimmun eredetű, több szervét érintő gyulladásra gyanakszik, és édesanyám is ezt az álláspontot képviseli (ő is orvos egyébként, ráadásul laboránsként is dolgozott korábban).

Én viszont úgy gondolom, a CA 15-3 ilyen mértékű eltérése emlőrákra utal. Nagyon kíváncsi lennék az Önök véleményére is. Megjegyzem, hogy a doktornő (megintcsak „a biztonság kedvéért”, merthogy „az ördög nem alszik”) beutalja CT-re…

Lehet gyulladás vagy más elváltozás, s nem csak feltétlenül daganat a tumormarker emelkedés hátterében. Ugyanakkor az, hogy a tumormarker emelkedés emelkedő jellegű, valóban indokolja, hogy újabb, jobb felbontó képességű, részletesebb vizsgálatok történjenek.

A Ca 15-3 emelkedés a daganatos betegségek közül valóban leggyakrabban emlőrákra utal. Negatív mammographia mellett is szóba jöhet emlő MR vizsgálat elvégzése, ha a tervezett CT (kérdés milyen régiókról) negatív.

Egy tumormarker emelkedés miatt nem lehet leoperálni az emlőket, hogy megkeressék a daganatot, tehát szakmailag is az jön szóba, hogy kontroll tumormarker vizsgálatokra van szükség, illetve ezek ismeretében kontroll képalkotó vizsgálatokra szükség esetén.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rák: minden betegnek szüksége lenne fizioterápiára
Mellrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Rekonstrukciós sebészet: a szike elvette, a szike visszaadja?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
CA 15-3 tumormarker
Emlődaganat, laboreredmények, Herceptin kezelés
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés

Top