Carcinoma planocellulare (jelige: gyógyulás)

Az orvos által megállapított diagnózis: Carcinoma planocellulare (grade II) cutis palpebrae inferioris oculi 1.d. (a kiirtás síkját elérő folyamat).

A mikroszkópos leírásban szerepel, hogy középen vaskos pörkkel, illetve szaruállománnyal fedett atípusos daganatszövet burjánzik, amely közepesen differenciált laphámsejtes carcinoma jellegzetes szöveti képét mutatja. Érbetörés vagy plerineuralis infiltráció nem azonosítható. A folyamat behatol a subsutan zsírszövetbe is, eléri az eltávolítás határát, így a kiirtás teljessége kérdéses. Az arcon először csak egy kis seb volt, amit kimetszettek az egy babnyi nagyságú volt.

Kérdésem, hogy mivel a kiirtás teljessége kérdéses, mi a teendő, kell-e ismét műteni, milyen kezelés szükséges? Gondolom a napfénytől továbbra is óvakodni kell.

A szövettani diagnózis laphámsejtes rák (planocelluláris carcinoma), amely az alsó szemhéjon jobb oldalon jelentkezett. Az arcon lévő folyamatoknál nehézséget okoz annak „kiegyensúlyozása”, hogy mennyire legyen nagy (deformitást okozó) a kimetszés, hiszen a túl nagy kimetszés esztétikai problémát jelenthet. Azt, hogy most további műtétet javasolnak-e vagy szoros utánkövetést, a kimetszést végző orvossal és/vagy a bőrgyógyásszal kellene megbeszélni. Ennél a daganatnál utókezelésre nincs szükség, mert nem jellemző, hogy távoli áttéteket képezzen.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Bőrrák
Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Leghatékonyabb napvédelem: az árnyék
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Laphámrák az arcon: mi legyen műtét után?
Melanoma a fejen
Felszínesen terjedő melanoma
Eltűnhet a bőrrák?
Pozitív anyajegy-szövettan
Kiműtött bőrrák helye
Melanoma a végbélen
Kimetszett anyajegy szövettana
Fekete anyajegy
Áttétes bőrrák esélyei
Kimetszett rákos anyajegy
Szolárium után
Megismételt műtét

Top