CEA emelkedés

Szeretném megkérdezni, hogy ez a diagnózis mit jelent:

Végbél bizonytalan és ismeretlen viselkedésű daganata miatt szövettant vettek anyutól (endoscopos biopszia / rectum), mert a Cea érték emelkedett 15-re (ref. tartomány 5-ig), emlő daganattal műtötték 6 éve és ezt az értéket azóta nézik.

Diagnózis: proctitis chronica non specifica
Bno: k 5290 Nem fertőzéses k.m.n. gastroenteritis és colitis
Snomed: T : T68000 Chronicus gyulladás, NOS
M: M43000 Rectum, k.m.n.

CEA érték emelkedhet-e ettől a diagnózistól?

A CEA tumormarker értéket sokféle eltérés emelheti, gyakran okozzák az emelkedését például hasi daganatok, de egyéb okból is lehet emelkedett.

A végbél bizonytalan és ismeretlen viselkedésű daganata lehet, hogy egy „beutaló diagnózis” volt az endoszkópos vizsgálatra, vagy az endoszkópos vizsgálat után a szövettanra.

A proctis chronica a végbél krónikus (idült gyulladása), feltételezzük, hogy ez a szövettani leleten volt. Ez egyébkét emelheti a CEA értéket. (Ezt követően ez a leletben magyarosabban is leírásra kerül, hogy krónikus gyulladás.)

A NOS a not otherwise specified kifejezés rövidítése, ami azt jelenti, hogy pontosabban meg nem határozott. A k.m.n is a közelebbről meg nem határozott kifejezés rövidítése.

Leveléből nem derül ki, hogy csak végbéltükrözés volt, vagy az egész bélszakaszt átvizsgálták endoszkóposan. Mindenesetre a kapott szövettani lelettel vissza kell menni ahhoz az orvoshoz, aki a magasabb CEA érték miatti vizsgálatokat kezdeményezte, s a további teendőket illetően tőle kaphatnak felvilágosítást.

Kapcsolódó cikkek:
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Polipok, végbélműtét, SE CEA félelem
CEA tumormarker, betegség?
Cea és Ca 72-4 tumormarker jelentése
CEA tumormarker szűrésként
Vastagbélrák tumormarkerei

Magas CEA érték – 2.
CEA és antibiotikum
Mellműtét utáni CEA értékek

Top