Cea és Ca 72-4 tumormarker jelentése

Édesapámnak ez lett a laboreredménye: cea (antigen carcinoembrionic) 4 ng/ml, Ca 72-4 (ag tumoral) 5 u/ml electrochemiluminiscenta kit2

Szeretném, ha kapnék választ, mert nem értjük ezt az eredményt.

Egy-egy laborlelet önmagában nem értékelhető. Jelen esetben nem ismert, hogy milyen betegségnél végezték ezeket a vizsgálatokat. Nem ismert, hogy abban a laboratóriumban, ahol ezeket végezték, milyen érték alatt tekinthető normálisnak az eredmény (ez reagensenként változhat, s általában a lelet tartalmazza). Egyébként a levélbe leírt leletek valószínűleg normál határértéken belül vannak, a legtöbb reagensnél a levélben leírt értékek a normál tartományba esnének, de ez csak akkor mondható meg biztosan, ha ismertek a laboratóriumra jellemző határértékek.

A CA 72-4 az emésztőrendszer, leginkább a gyomorrák mutatója lehet, amelyet a tumor nyomonkövetésére használnak. A CEA értéket (carcinoembyonalis antigén) több tumortípus is megemelheti. A hasnyálmirigyrákok döntő többségében, a tüdőrákok, a májrákok és a vastag- és végbélrákok kétharmadában, az emlőrákok és a méhnyakrákok mintegy felében növekszik meg a szintje, ám dohányosoknál, idült gyulladásban vagy májbetegségben szenvedőknél is megemelkedhet, általában más tumormarkerrel kombinációban vizsgálják.

S bár nem tudjuk, hogy pontosan milyen betegségről vagy gyanúról van szó ebben az esetben, daganatos betegségeknél fontos elmondani, hogy a normális tumormarker eredmény nem zárja ki azt, hogy daganatos betegség álljon fenn (sokszor kiterjedt áttétes betegeknél is normálisak a tumormarker értékek). Vannak olyan betegségek, olyan betegek, ahol a tumormarker eredmények nincsenek összhangban a betegség javulásával vagy rosszabbodásával.

Kapcsolódó cikkek:
Szűrővizsgálatok
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
CEA tumormarker szűrésként
Vastagbélrák tumormarkerei

Magas CEA érték – 2.
CEA és antibiotikum
Mellműtét utáni CEA értékek

Top