Chondroma, de lehet chondroszarcoma is?

23 éves fiú vagyok, aki 6 évet sportolt nagyon intenzíven (heti 7 edzés), mikor 1,5 hónapja az edzésen egy gyulladás-érzés jött rám, és neon fény alatt egy duzzanatra lettem figyelmes a szegycsontomon. Azonnal sportorvoshoz fordultam, aki röntgenre küldött, ahol kiderült: három bordámon is elváltozást találtak (bal oldali III., IV., V. mellső részén), a legnagyobbat az V. bordámon. Csontizotóp vizsgálat következett, melynél kissé fokozott aktivitás volt kimutatható a szegycsonti-kulcscsonti ízületben, a szegycsonton, a bal oldali V. és a VIII. bordámon. Az ezt követő CT-n már csak az V. bordámon mutattak ki elváltozást, viszont 7,5 cm-es szakaszon és ekkor mutattak ki patológiás törést is, elmozdulás nélkül. Feltételezem, ez volt az a fájdalom, melyre sportolás közben figyelmes lettem, és ami okán orvoshoz fordultam.

Ezeket következően csonttumorokra specializálódott ortopédus vizsgált meg, aki a CT felvételen benignus tumort állapított meg, egész pontosan: chondroma centralis costae V. l. sin., hópehelyszerű, finom calcifikációval. Külön rákérdeztem, lehet-e ez rosszindulatú, mire a válasz határozott nem volt. A labor eredmények és a tumormarkerek negatívak, de ugye ez egy rosszindulatú chondroszarkómánál nem sokat jelentene.

Egyelőre nagyon bízom az ortopédus tapasztalatában, de én ugye élelmes nebulóként rendesen utánaolvastam a nemzetközi szakirodalomban, és enyhén szólva elég bajos a chondroma és a chondroszarkóma differenciálása radiológiai felvételek alapján. Ráadásul míg a chondroma ritka a bordákon, addig a chondroszarcoma egész gyakori. A biopszia segítene sokat, de olyan szerencsétlen helyen van a daganat, hogy ez szóba sem került (az évekig elhúzódó idegfájdalom miatt), az orvosok lebeszéltek róla.

A konkrét kérdésem az lenne, mennyire lehet megbízni a radiológiai felvételek alapján felállított diagnózisban? Egyelőre ugyan követik az elváltozást (2-3 havonta CT), de sajnos minden gondolatomat ez köti le és nem tudok figyelni az egyetemen és dolgozni sem tudok.

Halálfélelmem van, és csak azon jár a fejem, ha ez ne adj isten rosszindulatú, még mindig hamar észrevettem és kivizsgáltak, hogy kikapják a bordát. Ha egy kicsit részletesebben ki tudná fejteni egy szakember a véleményét, nagyon hálás lennék érte!

Levele alapján eléggé alaposan utánaolvasott az ezzel az egyébként elég ritka betegséggel kapcsolatos ismereteknek, s az Ön által átnézett szakirodalomhoz általános szinten sokat hozzátenni mi sem tudunk.

Ezek jóindulatú daganatok, amelyek általában lassú növekedést mutathatnak, ezért is van szükség időszakonként kontroll képalkotó vizsgálatokra, bár ezek gyakoriságát ritkítani szokták, ha nincs jelentős változás az észlelt daganatnál. Az, hogy a daganat adott időintervallumban nem vagy csak lassan nő, utal a biológiai jellegzetességeire, viselkedésére, mivel egy chondrosarcoma sokkal gyorsabb és agresszívebb növekedést mutatna. Ennek kizárásra vagy időbeli észlelésére is szükség van a kontroll képalkotó vizsgálatokra. A labor és a tumormarkerek valóban kevés információt tehetnek hozzá a betegség jóindulatú vagy rosszindulatú voltának megítéléséhez.

A bizonytalanság, s az azzal járó szorongás szinte magától értetődő, hiszen egy betegségtől való fenyegetettség elvonja a figyelmet, az energiákat. A rosszindulatú betegség diagnózisán túl lévők számára gyakran tanácsoljuk, ám nemcsak számukra lehet hasznos utánanézni annak, hogy lakóhelyükön kaphatnak-e a stresszoldásban segítséget akár pszichológustól, akár relaxációs technikák elsajátítása révén, amelyek segítenek abban, hogy tudatosan kezelni lehessen a gondolatokat eluraló szorongást.

Kapcsolódó cikkek:
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Nem érdemes a stresszt alkohollal kezelni
Rákpszichológia: nemcsak a test, a lélek is sajog
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Jó és rosszindulatú daganatok
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Sugárterápia a tumorok ellen
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Chordoma daganat
Chordoma
Sérülések és rák kialakulása
Chordoma és kilátástalanság
Epithleloid sarcoma
Áttétes sarcoma
Szarkóma 26 évesen
Rosszindulatú szarkóma
8 kilogrammos chondrosarcoma
Csomó a combban
Sarcoma 28 évesen
Sarcoma a combban

Top