Chordoma daganat (jelige: insular2)

1.) A legtöbb ismert daganattal ellentétben, tudható-e, hogy a chordoma daganat milyen (nem szövet?) szerkezetű, hogyan és mivel táplálkozik és fejlődik? (Nincs a chordoma daganatnak érhálózata. Talán diffúzió útján, talán nem is szőlőcukor formájában veszi fel a táplálékot? Valószínűleg a kemoterápia is ezért nem hat rá.) A természetben egyfajta parazita gombát láttam hasonlónak, nyákos folyadékként a „gazda” felületén, az erős fagerendákat lokálisan meglágyítva.

2.) A notochord story (gerinchúr sejtmaradvány történet) alapján, konkrétan hol „alszanak/laknak” a magzati 5. héttől azok a maradvány sejtek vagy nodulusok, amelyek 45-70 év között kiirthatatlanul aktivizálódnak? A „szalámi-, vagy durvább darabolós technika” valószínűleg azért hatástalan, mert nem a csontban „lakik” és terjed a chordoma, hanem a gerinckörüli állományban, a csont felszínén? Azután infiltrál. De az idegeket, a szövethatárokat, a sacrum szegmentumok határait tiszteletben tartja.(?) Igazán lassan növekszik? A sacrum jó táptalaj a chordomának?

3.) Valójában miben hal meg egy (máskülönben egészséges) szakrum-chordomás beteg, átlagosan 5,5 év után a daganat felfedezésétől számítva? Csak 48 %-uk éli túl az 5 évet. (Az USA kb. 3 ezer chordomabeteg állományának statisztikája szerint, akiknek kb. 42 %-a „sacralchordomás”) Én most, a chordomám felfedezéstől számítva közelítek az 5 évhez.

Egy olyan betegségről kérdez, amellyel sok onkológus egész életében nem találkozik a napi munkája során. Amerikai adatok alapján évente kb. 300 betegnél állítják fel ezt a diagnózist az Amerikai Egyesült Államokban is. Ez az oka annak is, hogy nem igazán tud találni betegtársakat sem, akik ebben a betegségben szenvednek. Ennek a betegségnek az irodalma csekély mind az újságcikkek, mind a kézikönyvek vonatkozásában (ez utóbbira példaként az mondható, hogy egy több mint 3000 oldalas angol onkológiai kézikönyvben a chordomával foglalkozó rész nem éri el az egy oldalt).

Kérdéseire azt a választ tudjuk adni: ez a daganat valóban általában lassan növekszik, hiszen az Ön esetében is már közel 5 éves a folyamat. Ugyanakkor az, hogy lassan növekszik, nem zárja ki, hogy szövődményeket okozzon a gerinc körüli területen. Például összenyomhatja (elzárhatja) vagy normál helyükről eltolhatja a beleket vagy a végbélt, amennyiben sacrum, vagyis keresztcsont területén jelentkező chordomáról van szó.

A túlélést illetően vannak olyan, szintén amerikai adatbázisokon alapuló statisztikák is, ahol a 10 éves túlélést 39,9 százaléknak találták (McMaster 2001-ben megjelent, 1973-1995 közötti adatokat feldolgozó tanulmánya). Ugyanakkor a túlélési adatok statisztikák átlagok, amelyektől jelentősen eltérhet az egyes betegek túlélése.

Kapcsolódó cikkek:
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Sugárterápia a tumorok ellen
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Csontfájdalmak sajátos kezelése

Előzmény:
Chordoma

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Sérülések és rák kialakulása
Chordoma és kilátástalanság
Epithleloid sarcoma
Áttétes sarcoma
Liposarcoma polipos
Hight grade sarcomatosus
Fenntartások megajánlott terápiával kapcsolatban
Ewing sarcoma 16 évesen: alternatív készítmények
Ewing sarcoma 28 évesen

Óriási tüdődaganat 28 évesen
Szarkóma 26 évesen
Rosszindulatú szarkóma
8 kilogrammos chondrosarcoma
Csomó a combban
Sarcoma 28 évesen
Sarcoma a combban
Váladékos daganat

Top