CIN I., P3, HPV gyanú

Áprilisban voltam rákszűrésen. Az eredményem: P3, CINI és HPV gyanú. Kaptam egy gyógyszeres kezelést, majd ebben a hónapban az orvosom megismételte a vizsgálatot, s kért egy HPV szűrést. Rendszeres, erősödő alhasi fájdalmaim vannak, s megjelent a folyás és a szemölcsök is. Legutóbb a vizsgálat után bevéreztem és nagyon erősen görcsöltem.

Mennyi idő, míg az újabb eredmény megérkezik? Szeretném tudni milyen kezelési lehetőségek vannak rosszabb vagy jobb eredmény esetén is? Milyenek az esélyeim, ha ugyanilyen az eredményem?

A P3 citológiai vizsgálati eredmény indokolja azt, hogy ismételten rákszűrő vizsgálat történjen. A citológiai vizsgálat során néhány, a szakszerű kenetvételnél levett sejtet vizsgálnak mikroszkóp alatt. A P arra a speciális festésre utal, amivel e méhnyak citológiai keneteket festik (Papanicoleau festés).

P1 és P2  esetén nem merül fel az eshetősége a citológiai vizsgálat alapján, hogy a méhnyakon daganatos elváltozás legyen, a P4 ennek erős gyanúja, a P5 pedig szinte biztosan daganatot jelent. A P3 köztes érték, ezt okozhatja például gyulladás is, de a lelet mindenképpen citológiai kontrollvizsgálatot indokol pár hónap elteltével, esetleg az orvos által rendelt gyulladáscsökkentő (feltisztító) kezelést követően.

A lelet megérkezése kórházanként, intézményenként más és más, általában egy-két hét a lelet megérkezésének általános ideje. Amennyiben jobb az eredmény (pl. P2), akkor is pár hónap múlva ismételt mintavételre szokott sor kerülni, hogy biztos lehessen benne az orvos és a beteg is, hogy valóban normális a méhszáj állapota. Amennyiben a mostani P3-nál rosszabb a lelet (vagy akár ismét P3), akkor szövettani mintavételt fognak legnagyobb valószínűséggel javasolni, amely többnyire konizáció (a méhszájból egy kúp = conus, kónusz) alakú szövetdarab kimetszésével történik. A szövetdarabnál részletes szövettani vizsgálat történik, amely alapján nagy biztonsággal (nagyobb diagnosztikus biztonsággal mint a citológiánál) meg lehet mondani, hogy daganatról van-e szó vagy ki lehet zárni a rosszindulatú méhnyakbetegség fennállását.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Méhtestrák
Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
P3, CIN I.
P3 CIN 1, kell konizáció?
Hogy zajlik a konizáció?
P3-P2 váltakozás, konizáció
P3 és biopszia
P3, sil1 rákszűrési eredmény
P3 CINIII, abbahagyott dohányzás
Petefészekciszta és P3
P3, CIN2
P3, LIS
P3-as kismama
P3 és terhesség

P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top