CIN III (súlyos) (jelige: anyuka aggódik)

Két gyermek édesanyja vagyok, gyermeket már nem tervezünk. 2012. novemberben egy rákszűrés eredményem (citológiai lelet) HSIL (súlyos) CIN III, súlyos cervicalis dysplasia lett.2013. január 9-én volt egy LEEP excisio. Utána a kórszövettani leletem a következő.

Anyagvétel helye: Portio. Mikroszkópos leírás: 1 db babérlevél alakú, 17x13mm-es, 4 mm vastag portiorészlet, melyen szabályos nyálkahártya preparátum nyálkahártyai felszínének szélei részén, 5×3 mm-es területen látható. Egyebekben a portiorészlet felszíne dudoros, szürkésvörös. A portiorészlet állományában számos 2-3mm-es Naboth-tüsző. 4 bd Eg. 2x sorozatmetszet. Elvégzett festések: HE (6 db). Elvégzett immunhisztokémiai reakciók: p16 (2 db). Kórszövettani vélemény: Ecto-et endocervicitis chronica. Ovula Naboth. Közepes fokú cervicalis intraepithelialis neoplasia (CIN II-III), mirigybe terjedéssel. A praeparátum tus festékkel jelzett, termikus károsodást mutató szélében a dysplasia több vizsgált síkban is látható.

Az lenne a kérdésem, hogy ez most pontosan mit is jelent? Legrosszabb esetben mi történhet? Érdemes-e méhnyak csonkolásos műtétet alkalmazni, ha igen, akkor a vírus nem terjed már tovább a méh felé? Mi az ön véleménye erről? Inkább vetessem ki a méhemet, és az a biztos? Mi lehet a legjobb megoldás, mert nagyon aggódom. Veszélyben van-e az életem?

A CIN jelentése cervicalis intraepitheliális neoplázia, ez a méhnyakon található hám rákmegelőző állapotának tekinthető. Súlyossági fokozat szerint megkülönböztetnek CIN I-t, ami a legenyhébb forma, CIN II-t és CIN III-t, ahol már kifejezettebbek a sejtek eltérései, de ekkor még nincs szó méhnyakrákról.

Emiatt a rákmegelőző állapot miatt került sor a citológiai eredmény ismeretében a kimetszésre (excisio). A portio a méhszáj, az itt található (leletben is leírt) Naboth tüsző (ovula Naboth) nem rosszindulatú folyamat, ez egy mirigy a méhnyakon, amely begyulladhat. Az ectocercivitis és endocervicitis a méhnyak gyulladása (a méhnyak külső és belső nyakcsatornájának gyulladása). A termikus károsodás hővel összefüggő károsodást jelent. A kimetszés szélein nem lehet megállapítani emiatt a károsodás miatt teljesen pontosan, hogy a kimetszés teljesen az épben történt-e, tehát hogy a teljes elváltozást kimetszették-e, mert a diszpláziás (sejtátalakulást mutató) részek elérik ezt a termikusan károsodott metszésvonalat.

A kimetszés széli részének bizonytalansága miatt valószínűleg szoros ellenőrzést fog javasolni az orvos, beleértve a kolposzkópiás vizsgálatot, citológiai kontroll vizsgálatokat. Önmagában a CIN III, ha épben történik a kimetszés, nem indokol méheltávolítást onkológiai szempontból. CIN III esetén a méhnyak eltávolítását akkor szokták javasolni hasonló esetekben, ha a beteg még a jövőben terhességet kíván vállalni, de a jelen lelettel erre nincs szükség. Amennyiben a nőgyógyászati-méhnyaki kontrollvizsgálatok során a citológiai eredmény ismét kóros eltérést mutatna, HPV (humán papilloma vírus) meghatározásra kerülhet sor, és bizonyos esetekben ismételt kimetszés (rekonizáció) javasolható.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
Méhnyakrák: a vírusok és a stressz kapcsolata
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?

Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
CIN III, HPV 16, szövettani lelet
HPV gyanú, CIN I., P3, LSIL
HPV veszélyei, visszafertőződés
Terhesség és HPV gyanúja
Conisatio, 5 éve HPV, CIN1
P3-as cytológia konizáció után
HPV vírus és P3
LSIL, HPV gyanú
Nőgyógyászat: mérsékelt fokú LSIL
LSIL eredmény 2x, utána negatív, hogy lehet ez?
P3, CIN I, LSIL – 2.
P3, CIN I, LSIL

LSIL CIN1 rákszűrés-eredmény
Nem magyarázzák el a citológiai leletet!
P3 után: mért nem tudják gyógyítani a fertőzésem?
P4 citológia, szabálytalan vérzések
P4, HPV 31, HPV 6, rákmegelőző állapot
Rákszűrés, citológia, P3-as eredmény
P3 citológia teendők

P3 citológia kontrollja
HPV gyanús: P3 citológia lehet felfázástól is?
P3 és HPV, immunrendszer erősítése
Citológiai eredmény: P2
P2-es eredmény, reaktív elváltozás
P3-P2 váltakozás, konizáció
P3 és biopszia
P3, sil1 rákszűrési eredmény
P3 CINIII, abbahagyott dohányzás
Petefészekciszta és P3
P3, CIN2
P3, LIS
P3-as kismama
P3 és terhesség

P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top