Csomó és fájdalom a mellben (jelige: Ez most mi?)

A melleim megnyomásakor érzékenyek, és ez nem a menzesz ideje alatt van, hanem bármikor, és oldalról összenyomva kemény, de ha elölről nyomom meg, akkor nem érzek semmit, csak a bordám. De ha megnyomom erősebben, akkor már fáj. De ha megjön a menzesz, akkor érzékeny, de akkor sok lánynak, én gondolom ezt.

Olvastam a neten, hogy ez fiatalkori csomó is lehet. Ez már pár éve bennem van, de félek elmenni, mert lehet ez semmi, de lehet, hogy ki kell operálni? 21 éves vagyok. Ha elmegyek orvoshoz akkor nőgyógyászhoz menjek?

Levele alapján, csak a tünetek ismeretében, vizsgálat nélkül, látatlanban nem mondható meg, hogy mi okozhatja panaszait. Nem biztos, hogy anatómiai eltérés vagy valamilyen csomó áll a háttérben, gyakran ilyen elváltozások nélkül is érzékenyek lehetnek a mellek. Olyan nőgyógyászati, esetleg háziorvosi vizsgálat indokolt, amely magában foglalja az emlők vizsgálatát is. Ez segíthet annak eldöntésében, van-e tapintható elváltozás, illetve van-e szükség további kivizsgálásra.

A halogatás a lehető legrosszabb taktika, mert
1. vizsgálat nélkül nem lehet orvosolni a tüneteket,
2. ha nincs komoly gond, akkor feleslegesen teszi ki magát a stressznek és feszültségnek, amit az ismeretlen eredetű panaszok okoznak,
3. ha netán szükség van valamilyen kezelésre vagy beavatkozásra, akkor az nagy valószínűséggel nem fog magától elmúlni, csak rosszabbodni, esetleg olyan állapotba kerülni, amikor már jóval nagyobb beavatkozás kell, mint eredetileg kellene.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Emlőrák
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csomó és mellfájdalom
Mellvizsgálat, epitheliosis
Tojásnyi duzzanatok a mellekben
Csomó a mellbimbóban
Fájdalmas csomó a mellben
Apró csomó az egyik mellben
Befelé húzódó mell
Emlőrák 16 évesen?
Esély a mellrákra 17 évesen
Fájó mell
Csomók a hónaljban, halogatás
Mammográfia 32 évesen
Hangárnyék a mellben
Mellrák bizonytalanságai
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Mellrák: van más mód?

Top