Csontvelő-átültetés utáni kezelés

Kedvesem sürgős csontvelőátültetés előtt áll. A pénz a műtétre nehezen, de összejött. Műtét utáni gyógyszerekre még nem. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben elvégzik-e, illetve meddig lehet elvégezni a műtétet?

Csontvelő átültetésre többféle – elsősorban vérképzőrendszeri – betegségben, illetve azok különböző stádiumaiban kerülhet sor. Arra a kérdésre, hogy meddig lehet elvégezni a csontvelő átültetést, az az orvos tud választ adni, aki alaposan ismeri a beteg leleteit, illetve aki dönthet a csontvelőátültetés szükségességéről, valamint arról, hogy a beavatkozás orvosi-egészségügyi feltételi adottak-e.

A beavatkozás sok milliós, gyakran több tízmilliós költsége nemcsak az átültetés költségét foglalja magában, amelyre általában erőteljes kemoterápiás kezelést követően kerül sor, hanem az utána adott kezeléseket, a beavatkozás után szükséges steril körülmények (szoba, étel, ruha stb.) biztosítását is. Szakmailag indokolt esetben a csontvelő átültetést a társadalombiztosítás Magyarországon a magyar TAJ számmal (biztosítással) rendelkező állampolgároknak biztosításuk alapján téríti.

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápa: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Leukémia, leállított kezelés
Allogén transzplantációs-kockázat
Csontvelőre várva 8 évesen
Donorra várva

Top