Csontvelőrák lehetséges kezelése (jelige: kerem)

Édesanyámnál csontvelőrákot diagnosztizáltak. (Orvos szerint kb. 10%-ban indult el a káros sejtburjánzás.) Egy gyógyszeres, tablettás vagy vénás kezelést javasolnak neki.

Kérdésem a következő: lehet-e egy jó fizikumú 61 éves nőnek csontvelő átültetést végezni, hogyan működik az eljárás, adhatok-e én is csontvelőt neki? Mi a világon legjobban működő módszer/gyógyszer a betegség kezelésére? Hol találom meg a legmegfelelőbb intézményt/orvost/gyógyszert a betegség megfékezésére?

Leveléből nem derül ki számunkra pontosan, hogy milyen betegsége van édesanyjának. A köznyelvben ugyanis csontvelőráknak nevezik azt is, ha egy daganat (pl. emlőrák) áttétet ad a csontvelőbe, illetve több tucat különféle hematológiai, vagyis a vérképzőrendszerből kiinduló, és a csontvelőt érintő rosszindulatú betegségre is használják ezt a kifejezést.

Amennyiben utóbbiról van szó, akkor jön szóba bizonyos betegségeknél (például leukémiáknál) a csontvelő átültetésének lehetősége. Mivel a levele alapján nekünk gyakorlatilag semmilyen információnk nincs a betegség részleteiről, azt hogy ez a beavatkozás szóba jön-e édesanyja esetében, édesanyja kezelőorvosával beszélheti meg részletesen. Szerencsés esetben a családtag csontvelője alkalmas lehet átültetésre, de ezt is csak részletes vizsgálatok után lehet megmondani. Amennyiben nincs alkalmas családtag, szükség esetén nemzetközi csontvelőbankokból igyekeznek az átültetéshez donort keresni.

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápa: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csontvelőrák 40 évesen
Fertőzés csontvelőátültetés után
Csontvelő-átültetés utáni lehetőségek
Csontvelő-átültetés utáni kezelés
Leukémia, leállított kezelés
Allogén transzplantációs-kockázat
Csontvelőre várva 8 évesen
Donorra várva

Top