Daganat a szemhéjon (jelige: zsazsa)

A szemhéjamról eltávolított anyag kórszövettani leletét sajnos nem értem a sok számomra ismeretlen kifejezés miatt. Kérem segítsenek értelmezni, s megmondani mi a teendőm? A kezelőorvos fagyasztást alkalmazott, mivel amikor az alábbi lelet ismeretében nagyobb területet akart kimetszeni. Az eltelt 4 hét alatt teljesen heg nélkül gyógyult területen nem találta meg azt a helyet, ahonnan eredetileg a kimetszés történt. A fagyasztást az egész szemhéjamon alkalmazta, de nem tudom ez elegendő-e.

Mikroszkópos leírás: mikroszkóposan HE festés után olyan kicsiny szövetrészlet azonosítható, melynek epidermise ép. Azonban az epidermis basalis rétegével összefüggő, többgócú, fészkes elrendeződésű daganatszövet azonosítható. A fészkek szélén a daganatsejtek többé-kevésbé palissad állást vesznek fel, a sejtek basaloid jellegűek, azonban egyes területeken érett laphámra emlékeztetnek. A sejtmagok viszonylag monomorph megjelenésűek, világosak, prominens nucleolust tartalmaznak. Sejtfészkekben egy-egy osztódás is megfigyelhető. Az elváltozás a kötőszövetben kisebb fészkekben, ill. egyesével is megfigyelhető, a daganat az egyik oldalsó resectios szélt, valamint az alsó resectios felszínt eléri.

Az arcról történő daganateltávolításoknál gyakran okoz gondot, hogy kozmetikai-esztétikai okból egy nem biztosan rosszindulatú elváltozásnál nem csinálnak túl nagy kimetszést, hogy az arcot, arckifejezést tartósan torzító beavatkozás nyoma, különösen, ha nem igazolódik daganat, ne kísérje a beteget egész életében.

Mikroszkóp alatt hematoxilin-eozin (HE) festéssel vizsgált kenetet értékeltek, ebben találtak több gócban daganatszövetet. A sejtmagok megjelenése változatos, nem egyformák, vagyis polimorfak, és belsejükben a sejtmagocska (nucleolus) a szokásosnál nagyobb, erősebb megjelenésű.

Mindez a mikroszkóp alatt látható kép leírása, amiből klinikailag elsősorban az fontos, hogy a vizsgált anyagban az eltávolítás (resectio, reszekció) vágásának szélét eléri a daganat, más szavakkal a kimetszés nem az épben történt, ezért elképzelhető, hogy maradtak daganatos sejtek azon a területen is, ahonnan ezt a daganatot eltávolították.

Kapcsolódó cikkek:
Bőrrák
Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Leghatékonyabb napvédelem: az árnyék
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Bőrrák előtt Paget-kór
Bőrrák: a Merkel-sejtes carcinoma

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Laphámrák az arcon: mi legyen a műtét után?
Eltávolított bőrdaganatok

Melanoma malignum: mutat áttétet a CT?
Melanoma a fejen
Felszínesen terjedő melanoma
Eltűnhet a bőrrák?
Kiműtött bőrrák helye
Áttétes bőrrák esélyei
Kimetszett rákos anyajegy
Megismételt műtét

Top